Громадський транспорт можна буде викликати, як таксі

Британська компанія Citymapper запускає у Лондоні нову транспортну послугу Smart Ride. Розробники обіцяють об’єднати в ній переваги трьох видів транспорту: фіксовані зупинки, як у автобуса, можливість замовити поїздку, як в таксі, і єдину транспортну мережу, як в метро. Для нового сервісу компанія буде використовувати автомобілі, розраховані на 8 осіб.

У британському додатку Citymapper з лютого з’явиться нова функція Smart Ride. З її допомогою жителі Лондона зможуть замовляти міні-автобуси з фіксованим маршрутом і добиратися до пункту призначення в компанії інших людей.

Як повідомляє The Guardian, компанія вже отримала ліцензію від транспортного відомства Лондона. Документ дає Citymapper право управляти транспортною мережею з автомобілів, що вміщають до 8 осіб. Компанія буде самостійно встановлювати маршрути, причому змінювати їх можна буде протягом дня в міру попиту. Одного чітко встановленого маршруту та плану зупинок в системі Smart Ride не буде.

Поки це єдиний в Лондоні сервіс, який об’єднує переваги автобусів і таксі. До цього Citymapper намагалася запустити власну послугу автобусних перевезень, але компанія відмовилася від цієї ідеї через занадто суворі правил регулювання.

«Автомобілі Smart Ride зупинятимуться в заздалегідь встановлених місцях. Але в той же час вони будуть працювати, як таксі – ви зможете викликати машину в додатку і точно займете сидяче місце в салоні. Розгалужена мережа доріг також робить сервіс схожим на метро», – пояснив президент Citymapper’ Омід Аштарі.

Встановити ліміт місткості на 8 осіб компанії довелося через вимоги транспортного відомства. У Лондоні перевізник, який возить більше 9 осіб, повинен строго дотримуватися встановленого маршруту і розкладу. Будь-які зміни потрібно вносити офіційно і чекати підтвердження як мінімум тиждень.

Перехід на модель виклику громадського транспорту на вимогу стає нормою в багатьох містах. Така система в перспективі дозволить скоротити пробки і поліпшити екологію.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти