Експерт розповів, до чого може призвести посилення відповідальності за порушення ПДР

Законопроект №2695, який посилює відповідальність водіїв за водіння в нетверезому стані, дає величезні можливості поліції, що може призвести до необґрунтованого звинуваченням водіїв.

Про це на прес-конференції ГолосUA розповів адвокат з питань ДТП Вадим Володарський.

«Подібними законопроектами зупинити таких людей навряд чи можливо. Той законопроект, який зараз прийнятий в першому читанні, власне покарання за керування транспортними засобами в стані сп’яніння підвищує незначно і не у всіх випадках. Тільки при повторності вводиться адмінарешт. Все інше залишається те ж саме, зате підвищуються штрафи за перевищення швидкості, тобто те, що фіксується камерами, дуже вигідно самі розумієте кому. Колосально розширюються повноваження поліції, при цьому колосально зменшуються можливості для захисту водія. Той же самий огляд на стан сп’яніння або ж фіксація відмови від медогляду фактично тепер буде проводитися без двох свідків. На практиці можу сказати тільки одне. Дуже часто виклик до суду цих самих свідків дозволяє довести необґрунтованість дій поліції, що дозволяє захищати водіїв, на яких необґрунтовано складено протоколи, а таких в моїй практиці близько половини», – сказав Вадим Володарський.

Законопроект № 2695, на думку адвоката, не цілком спрямований на боротьбу з п’яними за кермом.

«Вводяться такі моменти, як обов’язок водія на вимогу співробітника поліції вимкнути запалення і витягнути ключ запалювання із замка при його наявності. У нас це робиться для чого: вимкнули запалювання, вимкнувся відеореєстратор, щоб водій не міг фіксувати порушення з боку поліцейського. В цьому законі подібних норм дуже багато. Це робиться не для того, щоб боротися з п’яними водіями, а щоб полегшити дії поліції», – зазначив Вадим Володарський.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти