Чому українським водіям доведеться купувати дороге пальне

Середня вартість бензину А-92 у вересні виросла на 0,55 коп. – до 24,24 грн/л., А-95 подорожчав на 0,56 коп. – до 25,04 грн/л., Вартість ДТ зросла на 59 коп. – до 22,34 грн/л.

З початку вересня цього року літр бензину і дизельного палива на українських АЗС подорожчав, в середньому, на 52-72 коп. Про це свідчать дані консалтингової компанії UPECO.

Експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що зростання цін на АЗС почалось ще в серпні, коли почала дорожчати нафта. Причина подорожчання бере свій початок за океаном. За його словами, на тлі ураганів в Мексиканській затоці припинили роботу нафтопереробні заводи й американський ринок був змушений відреагувати підвищенням цін на біржах.

Керівник консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в свою чергу виділяє традиційні причини зростання цін на паливо. По-перше, Україна – країна-імпортер. «Ми завозимо паливо за світовими котируваннями, які за останній місяць зросли майже на 10%. На жаль, ця динаміка відбилася і на АЗС», – пояснює Куюн.

Інша важлива причина підвищення цін на заправках – подорожчання валюти. На думку маркетинг-директора мережі АЗК ОККО Василя Дмитрова, за серпень гривня по відношенню до долара на міжбанку ослабла з 25,50 до 26,15 грн. Зростання курсу долара на кожні 10 коп. додає, в середньому, 8 коп. в роздрібній ціні літра пального.

Яке майбутнє чекає ціни на українських стелах, повністю залежить від зовнішніх ринків. Вчора, 18 серпня, нафта коштувала $55 за барель, а бензин – $590 за тонну. За словами Сіренка, це високий показник, враховуючи середнє значення по році. “Якщо ціни на зовнішніх ринках і далі підуть вгору, а робота ринку не відновиться, то нам буде несолодко”, – упевнений експерт.

На думку Куюна, питання зміни цін на АЗС давно слід адресувати Нацбанку України. Експерт прогнозує, що бензин в майбутньому буде коштувати близько 90 американських центів за літр пального, а «дизель» близько 80-83 центів. “А ось яким буде курс валют – нехай нам скаже НБУ”, – констатує Куюн.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти