Що буде з цiнами на бензин у травні

Автозаправки в квітні знизили ціни на бензин і дизельне паливо. Але автогаз подорожчав на 27 копійок. За словами експертів, стабільність цін на паливо трималася на стабільності гривні, проте зараз вже почала дорожчати нафта.

Яких цін автовласникам чекати в травні, дізнавався сайт “Сегодня”.

Як змінилися ціни на бензин в квітні

Паливо почало дешевшати в лютому. Тоді гривня зміцнилася до долара, а вартість нафтопродуктів на кордоні почала знижуватися. Сьогодні заправити повний бак машини на 48 літрів дешевше на 10 гривень, ніж на початку березня.

Заправка повного бака бензином А-95+ подешевшала на 1,92 грн. А-92-й став вигіднішим на 10,08 грн, дизпаливо – на 1,92 грн.

Стабільність гривні і відносно низька вартість нафти дозволили автозаправок знизити вартість за деякими позиціями, каже співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Чого очікувати автовласникам в травні

На кордоні нафтопродукти дорожчають, але гривня не ослабла. Ціни на паливо залежать від цих двох показників.

“В окремих мережах було зниження. Але, знову ж таки, переважно цьому сприяв курс валют до гривні. А нафта, ми бачимо, дорожчає. Найближчим часом зниження навряд чи триватиме, а якщо нафта перебуватиме на цих же параметрах, то, можливо, і припиниться. Але це буде не так швидко. На вході до України нафтопродукти поступово дорожчатимуть”, – додає Марунич.

У травні потенціал до зниження цін може скоротитися до нуля. Далі все залежатиме від курсу гривні. Якщо національна валюта ослабне хоча б трохи, тоді трейдери відреагують підняттям цін.

Як мінімум в першому півріччі курс різко не девальвуватиме, вважає Марунич.

“А ось, що буде в другому півріччі – це питання. Тому що занадто багато негативних факторів, статистика вже показує падіння експорту з країни”, – зазначає він.

Від чого залежать ціни на паливо

У квітні нафту марки Brent подорожчала на 7,7%, WTI – на 5,6%. Зростання цін призведе до підвищення цін на бензин і дизпаливо наступного місяця на 60-80 копійок.

Якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 копійок за літр через два тижні. Приблизно за 11-13 днів бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку.

А якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні, зауважує директор спеціальних проектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини експорту палива приходиться на ці три країни.

Значний вплив на ціну надає курс валют. Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться компаніям дорожче, через що доводиться піднімати ціни

До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто залежить від стабільності гривні.

За прогнозами Bloomberg, цього року серйозних стрибків цін на нафту не буде, але збережеться тренд до її поступового подорожчання. Тому причин до здешевлення палива за рахунок вартості нафти цього року не буде.

Раніше Національний банк України дав прогноз, що 2018 року бензин знову подорожчає на 10,8%. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ. На 2019 і 2020 роки Нацбанк також дає більш ніж оптимістичний прогноз інфляції палива: 5-5,5% на рік в гривневому еквіваленті.

Але експерти не такі оптимістичні. Як прогнозують аналітики інвестиційної групи ICU, світове зростання цін на нафту 2018 року може стати причиною підвищення цін на бензин в Україні в середньому на 22-24%. Імпортований газ може також подорожчати на 8-11%.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти