Що збираються робити з «євробляхами» у Верховній Раді

За офіційними даними по дорогах України в даний час переміщається порядку 477,5 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією. З них 317,9 тисячі транспортних засобів порушили терміни перебування в Україні, повідомляє Автотема. Фахівці вже навіть підрахували приблизний сумарний розмір штрафів, які власники автомобілів-порушників повинні сплатити до держбюджету країни. За скромними підрахунками сума всіх штрафів становить 54 мільярди гривень. Погодьтеся, ця величезна сума могла піти на збільшення пенсій, ремонт доріг та на інші соціальні програми, а також на розвиток оборонного комплексу країни.

Епопея з «євробляхами» триває вже кілька років, і ось, нарешті, днями глава комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна направила на розгляд парламенту два законопроекти, які повинні врегулювати питання легалізації проблемних автомобілів з іноземною реєстрацією.

Згідно даним нормативним документам, пропонується застосовувати для розмитнення базові ставки: для автомобілів з бензиновим двигуном – 50 євро, для дизельних автомобілів – 75 євро, із застосуванням до них коефіцієнтів, які залежать від об’єму двигуна і року випуску автомобіля.

Крім цього, законопроекти посилюють відповідальність за порушення перебування «євроблях» в Україні. Власникам нерозмитнених авто забороняється передавати автомобілі іншим особам, використовувати автомобіль в комерційних цілях, а також розбирати на запчастини. За такі порушення передбачено штраф у розмірі 34 тисяч гривень, який накладається на особу, яка ввезла авто в Україну.

Повторне порушення протягом року тягне за собою накладення штрафу в сумі 170 тисяч гривень, крім того, порушник позбавляється водійського посвідчення терміном на 1 рік, а транспортний засіб вилучається, при цьому всі витрати оплачує порушник.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти