Скільки водії платять за дороги, купуючи пальне

Як дізнатись розмір власного внеску «на дороги» та кількість коштів, направлених на їхній ремонт саме у вашому регіоні.

Фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO створили онлайн-сервіс, за допомогою якого можна відслідковувати, скільки грошей і в якому регіоні було потрачено на утримання доріг та заходи з підвищення безпеки.

Якщо загальна картина по державі справляє враження надто складної чи вам просто бракує часу на її вивчення — не біда. Сервіс допомагає визначити який внесок у гривнях зроблено саме вами під час купівлі автомобільного палива. Для цього створено спеціальний калькулятор.

Також можна самостійно розрахувати яка частина коштів із кожного літра бензину чи дизпалива, або й газу йде на приведення в рух автомобіля, а яка на акциз, частина з якого буде направлена у Дорожній фонд. Заливши у бак літр бензину, ви автоматично сплачуєте 0,21 євро акцизу. Відтак, з кожного літра 0,16 євро буде перераховано на дороги та безпеку. Далі ці гроші будуть розподілені у наступній пропорції: 35% на місцеві дороги, 60% – на траси державного і міжнародного значення, і ще 5% решти — на заходи з підвищення дорожньої безпеки.

Потрібен приклад? Будь ласка: середньостатистичний легковий автомобіль з витратою пального у заміському циклі 7 л/100 км для поїздки зі Львова до Києва (550 км) необхідно заправити 40 літрами бензину А-95. За пальне водій сплатить загалом близько 1200 грн, а до Дорожнього фонду потрапить 200 гривень.

Щоб дістатись на такому ж авто з Ужгорода до Харкова (1300 км) треба 90 літрів бензину, з яких на дороги та безпеку буде перераховано 450 гривень. Звісно, що власники комерційного транспорту із більшим споживанням палива більш активно наповнюють Дорожній фонд. Натомість, для пішоходів та велосипедистів акцизу «на дороги» не передбачено.

Джерело: AUTO.RIA.com

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти