Експерти розповіли, навіщо потрібно автокрісло

Обов’язкове перевезення дітей в автокріслах – це поширена європейська практика. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують ймовірність смерті немовлят приблизно на 70%, а дітей старшого віку – на 54-80%, передає Сьогодні.

У пояснювальній записці до законопроекту, який нещодавно підтримала Рада, зазначалося, що в інших країнах водії, які возять дітей без автокрісел, платять немалі штрафи: у Німеччині – в розмірі 60 євро, Чехії – 78 євро, Естонії – до 400 євро, Польщі – 35 євро.

Координатор кампанії «За безпечні дороги» Олеся Холопик зазначила, що це правильна ініціатива, але, на жаль, в Україні дуже мало батьків використовують дитячі крісла. За даними опитування, проведеного дослідницькою компанією «Ipsos», крісла використовують лише для 12% дітей у віці до 6 років, і майже ніколи для дітей старшого віку.

«Звичайні ремені безпеки не гарантують оптимального захисту дітей при аварії, адже дитина може легко вислизнути з-під ременя, розрахованого на дорослих. А немовлят і малюків взагалі фізично неможливо пристебнути звичайним ременем», – пояснює Холопик.

Крім того, ремені безпеки утримують дитину не так як потрібно, тому в разі аварії ремінь може пошкодити дитині внутрішні органи.

«Звичайні ремені не можуть захистити дитину від сильних пошкоджень, особливо коли мова йде про бічний удар, де як раз бокова частина крісла виступає в ролі головного захисту. А дитину, яка ще не вміє сидіти, ви і зовсім пристебнути ременями не зможете, для них використовується спеціальне крісло, в якому малеча може прийняти напівзігнуте положення», – зазначив в коментарі Дмитро Алексєєв, засновник компанії CarShot.

Руслан Соболь, голова Асоціації малого і середнього бізнесу, підкреслює, що обов’язкове провезення дітей в автокріслах – це міжнародна норма.

«Україні пора усвідомити, що ми повинні турбуватися про здоров’я пасажирів, а особливо дітей. Смертність на дорогах у нас значно вища, ніж в Європі», – зазначив Соболь.

Ціни на автокрісла різні – від 600 грн за сидіння-бустери і до 6-7 тис. грн за повноцінні великогабаритні крісла. Але не варто забувати, що існують різні групи автокрісел, які потрібно вибирати, виходячи з віку і ваги дитини.

На жаль, чимало батьків забувають про безпеку, виправдовуючи себе тим, що крісла дуже дорогі й користі від них жодної.

«Цю ситуацію і ставлення до безпеки дітей потрібно змінювати. Встановлення штрафів – це перший і досить правильний крок. Наступними має бути систематичне залучення до відповідальності. Паралельно повинні йти інформаційні та просвітницькі кампанії для батьків. Ці кампанії повинні пояснювати принцип захисту дитини в автокріслі під час аварії, а також розвінчувати міфи, на кшталт того, що дорослий під час аварії може врятувати дитину, тримаючи її на руках», – додає Олеся Холопик.

Нагадаємо, в Україні ввели штрафи за перевезення дітей без автокрісла.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти