На паливному ринку України відбудеться революція: чим хочуть заправляти автомобілі

Депутати вирішили зміцнити енергетичну незалежність України – до Верховної Ради подано законопроект про поступовий перехід на паливо для двигунів внутрішнього згоряння, виготовлене з поновлюваних джерел енергії.

Йдеться про спирт, який, як відомо, виробляють із зерна та інших харчових продуктів. Ця тема піднімалася неодноразово протягом останніх десяти років, але поки успіхів небагато. Сайт «Сьогодні» з’ясував, яким має бути безпечне біопаливо і які технології для цього потрібні.

Що пропонують депутати

У поданому в Раду законопроекті № 2471 про розвиток використання рідкого біопалива можна виділити три аспекти:

Перший – політичний – це імплементація директиви Європарламенту 2009/28 / ЄС про використання енергії з відновлюваних джерел. Відповідно до неї, Україна зобов’язана до кінця 2020 року мати не менше 10% такої енергії. Це означає, що треба на 10% можна скоротити імпорт нафтопродуктів, частка яких в загальному обсязі споживання палива складає близько 80%.

Другий аспект – економічний. Ухвалення закону дозволить завантажити українські спиртзаводи виробництвом біоетанолу. Біоетанол – це звичайний етиловий спирт з формулою С2Н5ОН, одержуваний при переробці рослинної сировини (у нас це зерно, цукрові буряки, картопля) і використовуваний як паливо.

На сьогодні, за даними Міністерства економіки, торгівлі і агрополітики, потужності українських спиртозаводів завантажені всього на 20%. На думку авторів законопроекту, нововведення дозволить поступово завантажити майже на 100% потужності спиртозаводів, створити нові робочі місця, збільшити надходження до бюджету і поліпшити екологію, адже продукти згоряння біоетанолу менш шкідливі, ніж бензину або дизпалива.

Біопаливо зараз в незначних обсягах використовується в Україні: в 2018 році, за даними Мінекономіки, вироблено 22,6 тис. т біоетанолу, а після прийняття закону розраховують виготовити в 2020 році вже 320 тис. т або в 14 разів більше.

Третій аспект – технічний. Потрібно організувати змішування біоетанолу з чистим бензином і забезпечити стійкість цієї суміші від розшарування за допомогою спеціальних присадок. Цей момент відображений в законопроекті, але в найзагальнішому вигляді: «потрібно забезпечити стійкість».

Один з авторів законопроекту, нардеп Олег Семінський, навів приклад: якщо наш трейдер ввозить в Україну 20 т бензину, то зобов’язаний туди додати 1,4 т (7%) українського біоетанолу.

«Це не тільки призведе до розвитку виробництва, але і до притоку нових технологій у виробництво біоетанолу, освоєння потужностей непрацюючих спиртзаводів, які зараз приносять збитки державі, тоді як могли б стати місцем для розвитку галузі в майбутньому. Це також енергетична безпека», – підсумував Семінський.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти