Названі основні причини скрипу гальм в авто

До переліку звуків, які можуть дратувати вухо людини, можна включити і скрип гальм. При цьому, немає ніякої різниці, перебуваєте ви в цьому транспорті, або просто стоїте на узбіччі дороги – такий різкий звук високого тону здатний набриднути будь-кому.

Але для власників автомобілів поява подібного звуку може послужити ознакою виникнення несправності. Найбільш поширеними причинами виникнення неприємних звуків при використанні гальм можуть бути наступні.

Причина 1. Зношеність гальмівного диска або гальмівних колодок.

Насправді, не всі власники автомобілів своєчасно виконують заміну цих двох компонентів гальмівної системи. В особливо складних випадках колодки автомобіля стираються практично до металевої підкладки. Це трапляється не часто, але все ж буває. Причиною появи такого неприємного скреготу стає тертя металу об метал. Це досить легковажне ставлення до власної безпеки.

При наявності подібних колодок, машина просто позбавляється гальм. Це може привести до того, що її починає відводити в бік, а супорти можуть виходити з посадочних гнізд і викликати заклинювання колеса.

Щоб цьому запобігти, інженери придумали спеціальний пристрій, призначенням якого стає попередження про надмірний знос колодок. Воно являє собою скобу з металу, яка виступає над поверхнею на 2-3 мм. Наближення часу заміни колодок буде свідчити виникнення легкого дряпаючого звуку. Його не слід ігнорувати, варто якомога швидше замінити гальмівні колодки.

Причина 2. Засмічення або низька якість

В процесі експлуатації, на поверхні дисків з’являються борозни. Їх поява викликана дрібними частинками піску, бруду і пилу. Другим фактором, який впливає на це, стають колодки низької якості з великою кількістю абразиву. Наслідком цього стає нерівномірний знос поверхні.

Знос також може з’являтися внаслідок утворення іржі на диску. Багато хто помічав, що після того, як машина залишалася на стоянці під час дощу, диски покривалися бурим нальотом. Ні до чого хорошого це не призведе. Наявність такого забруднення має негативний вплив і на колодки, так як бруд може в’їдатися в них, що робить менш ефективним процес гальмування.

Щоб усунути цю проблему, слід виконати очистку поверхні колодок з використанням наждачного паперу, з позначенням від 100 до 200. Очищення дисків же виконується спеціальною рідиною.

Причина 3. Зношеність або несправність супорта

Гальма автомобіля є механізмом високої надійності. Але є кілька причин, згідно з якими колодки можуть розтискати, або притискатися не всієї поверхнею внаслідок перекосу. Для усунення подібної несправності, варто провести очищення і змащування, як самого супорта, так і пальців його кріплення. Варто очистити їх від бруду і проявів іржі. Особливо, ревізії вони потребують після зимового періоду. Ознакою наявності такої несправності буде скрип протягом тривалого часу, так як колодки не встали на потрібне місце.

Підсумок. Поява на автомобілі скрипу, при використанні системи гальмування, свідчить про те, що в її елементах присутня несправність. Особливу увагу слід приділити супортам, колодкам і гальмівним дискам. Техогляд обов’язково варто проводити після зими, попадання автомобіля під дощ, і періодично, щоб уникнути надмірного зносу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти