Прощавайте дороги: штраф за «перегруз» вантажівок визнали незаконним

Відповідно до ст.60 Закону №2344-III за перевищення вагових норм при перевезенні вантажу без відповідного дозволу до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи в розмірі до 34 000 грн.

Як повідомляє Дорожній Адвокат, ключовим моментом для застосування штрафу є перевезення вантажу без відповідного дозволу.

Водночас, відповідно до п.22.5 ПДР рух транспортних засобів у разі перевезення подільних вантажів автомобільними дорогами забороняється взагалі.

Під час розгляду справи №320/3287/20, суд звернув увагу, що здійснювалось перевезення сільськогосподарської культури (просо), який є подільним сипучим вантажем. Тому, на думку суду, перевізник не мав можливості отримати дозвіл на рух із перевищенням вагових норм, оскільки відповідно до чинного законодавства на перевезення подільних вантажів дозвіл не видається.

Суд також послався на позицію Верховного Суд у постанові у справі №814/1460/14, який дійшов аналогічного висновку, та вказав, що чинним законодавством взагалі забороняється перевезення подільних вантажів з перевищенням вагових параметрів (пункт 22.5 ПДР), тому дозвіл на рух такого вантажу не видається, а може бути застосована лише відповідальність у виді плати за проїзд.

Таким чином, перевезення подільних вантажів із перевищенням вагових параметрів на шляхах України заборонено і отримання дозволу на такі перевезення законодавством не передбачено.

Тому, на думку суду, при перевищенні вагових параметрів автомобілів із подільними вантажами, застосування адміністративно-господарських штрафів законодавством не передбачено.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти