Виходу немає: депутати готують новий законопроект про єврономери

Активісти ніяк не можуть знайти спільну мову з владою і розробляють свій законопроект про легалізацію євроблях. А тим часом чиновники придумали свій спосіб боротьби з власниками автомобілів, які незаконно перебувають на території України. Згідно з розробленим законопроектом, транзит і тимчасове ввезення автомобілів в країну планується залишити, але ось правила все-таки змінять, передає ubr.ua.

Документ пропонує заборонити передавати право управління автомобілем стороннім особам. Іншими словами, користуватися машиною зможе тільки нерезидент, який перетнув кордон. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, тимчасове ввезення буде вводитися з обмеженням для осіб, які можуть користуватися такими автомобілями.

«Передача в управління автомобіля громадянину України – апріорі неможлива», – говорить глава Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Також чиновники розглядають варіант ввести норму, яка наділить поліцію правом затримувати автомобіль і транспортувати його до кордону.

Деруть три шкури

Одна з основних причин небажання проходити розмитнення – завищене  ввізне мито і вимога сплати ПДВ. Так кажуть активісти, що виступають за легалізацію своїх автомобілів. Від влади вимагають простого і доступного механізму легалізації вже завезених в Україну автомобілів на єврономерах. Встановлення розумної ставки загальних платежів до бюджету.

«Якби спочатку ставки за розмитнення транспортних засобів були б адекватними, тоді в Україні не було б цієї проблеми. Адже в Україні значно дешевше їздити на єврономерах ніж сплатити всі мита за розмитнення», – зауважила юрист Ангеліна Рудковська.

За словами Ніни Южаніної, в розробленому законопроекті передбачено тимчасове зниження ставок ввезення для таких автомобілів, що допоможе власникам розмитнити їх не так дорого, як зараз. Розраховувати платіж будуть виходячи з віку авто.

Зараз розмитнення легкового автомобіля 2014 випуску, з орієнтовною митною вартістю 400 тис. грн. з об’ємом двигуна 2,2 л., що працює на бензині, обійдеться в кругленьку суму. Ввізне мито – 1 тис. євро, акцизний збір – 3600 євро, ПДВ – 3700 євро. Всього: більше 8 300 євро.

Ставки знизять, але цього мало

Згідно з новим законопроектом, за розмитнення аналогічної евробляхі потрібно буде заплатити, в середньому, в два рази менше. Ставку розрахують виходячи з віку автомобіля, і чим більше старою буде машина, тим дорожче обійдуться митні формальності. На даний момент власникам вигідніше платити акцизний збір відповідно до закону №1389, який передбачає пільгове розмитнення для авто не старше 2010 року випуску.

Правда величезна кількість автомобілів на евробляхах набагато старше. Тому активісти не в захваті від нових законодавчих ініціатив депутатів.

«Бачили розрахунки за новими пропонованими ставками. Ціна не дуже приємна, і більшість авто все одно буде дорого розмитнити, так як прив’язка йде до року автомобіля. Є багато судових позовів з приводу прострочки перебування авто в Україні, багато з них оскаржувалися. Але всі ми розуміємо, якщо порушив – відповідай. Так, лазівка ​​їздити на авто є, але, будьте ласкаві, не порушуйте терміни транзиту або тимчасового ввезення – і все буде нормально », – розповіли нам в ГО «Авто Євро Сила».

Активісти також зазначили, що займаються розробкою власного законопроекту, який допоможе вирішити проблему з контролем машин на європейській реєстрації.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти