Європейський досвід: швидкісні обмеження і штрафи в ЄС

В Україні, згідно із європейським досвідом, з 1 січня знижена максимальна дозволена швидкість в населених пунктах до 50 км/год. Незмінним (поки) залишається не підпадаючий під штраф ліміт перевищення – 20 км/год (якщо порушення менше «+20», водій може отримати лише усне попередження, але при «+21» поліція вже має право скласти адмінпротокол на суму 255 грн. Перевищення на 50 км/год обійдеться в 510 грн. Якщо в першому чи другому випадку була створена аварійна ситуація – штраф зросте до 680 грн, або водія позбавлять прав на термін від 6 до 12 місяців, пише AUTO.RIA.com.

А як справи із швидкісними лімітами та деякими іншими штрафами в сусідніх країнах? Адже маючи автомобіль і паспорт з «біометрикою», просто гріх не поїхати в безвізову подорож по Європі. Правда, їхати доведеться так, щоб не «нагрішити» – адже далеко не в кожній країні «оверспід» обійдеться в 7,5 євро, як у нас… Та й допуск «+20 км/год» також є не скрізь. Плюс камер з радарами на європейських дорогах достатньо…

Що ж, давайте не будемо про сумне – заливаємо повний бак, сідаємо в добротний автомобіль, бажано класу Gran Turismo, і спробуємо (поки що віртуально, у якості тренувального заїзду) покататися по Європі: від Польщі до Португалії, щоб в кінці «великої подорожі» поглянути на океан, ну і підбити підсумки щодо їх правил для водіїв.

Польща

Залишаємо Україну через західний кордон – якщо на пропускних пунктах немає глобальних «колєйок», чергового блокування КПП «активістами» або традиційної «перезмінки» – через 5-10 годин ми вже рухаємося по східних окраїнах Євросоюзу.

Максимальна швидкість (для легкових авто) у польських містах – 50, на заміських трасах – 90, автобанах – від 100 до 140 км/год. Для приватного легкового транспорту за перевищення від 1 до 10 км/год, штраф – 12 євро. За перевищення на 20 км/год штраф 24 євро. Максимальна «такса» за 51+ км/год: 120 євро. Поліція реагує на порушення при «переборі» швидкості на 7-8 км/год. Для комерційного транспорту діють більш жорсткі рамки.

Інші особливості – алкоголь за кермом неприпустимий (0,2 проміле, як і в Україні), розмова по мобільному (за кермом) обійдеться в 50 євро, обгін у забороненому місці – 60 євро, проїзд на «червоне» – 75 євро.

Відвідавши місцеві «автокоміси», щоб ознайомитися з цінами на авто з «польськими бляхами», зазирнувши задля екскурсії у Краків, продовжимо шлях на захід.

Чехія

Після умовно-лояльних польських правил, в Чехії стежити за стрілкою спідометра доведеться значно уважніше. Тут офіційно штрафують за перевищення всього на 3 км/год (при швидкостях до 100 км/год) і за перевищення на 3% при ліміті вище 100 км/год. На практиці (підкреслимо, що це неофіційна інформація) поліція реагує при переліміті на 10-20 км/год, що обійдеться в 19-38 євро, а штраф за «перебір» на 40 — від 192 до 384 євро. На дорогах працюють системи автофіксації, а також поліцейські машини без розпізнавальних знаків із встановленими всередині радарами.

Оглянувши пам’ятки Праги, скуштувавши знаменитого місцевого пива, водієві краще провести ніч у готелі. У Чехії допустимий вміст алкоголю в крові 0 проміле! Відпочили – їдемо далі.

Німеччина

Єдина країна, де на деяких автобанах відсутні швидкісні обмеження – але не на всіх! У містах ліміт 50 км/год, допустиме перевищення – 3 км/год. Штраф – від 15 євро. Перевищення на 30 км/год – 100 євро. Бажаєте перевірити роботу німецьких стаціонарних систем автофіксації порушень чи точність поліцейських радарів на вищих швидкостях? – Можете ризикнути, але приготуйте 680 євро, якщо перевищите дозволену швидкість більш ніж на 70 км/год.

До речі – не забудьте відвідати Нюрбургринг – гоночну трасу, яка в спеціальні трек-дні (вільні від автогонок) відкрита для всіх бажаючих. Хоч ми і вибрали для нашої віртуальної подорожі авто класу GT, тут можна взяти напрокат і дещо веселіше, і цілком реальне: наприклад триденна оренда BMW M3 обійдеться в 950 євро, Lamborghini Gallardo – 1600 євро, а Porsche 911 GT3 «всього» 1800 євро.

За ці гроші ви отримуєте інструктаж, право в’їзду на «північну петлю» ну і, власне, автомобіль. Один трек-день на своєму авто коштує від 549 до 700 євро. Зате без швидкісних обмежень, камер, радарів, поліції… Чудова можливість «відвести душу». А ще в Німеччині є автомобільні музеї, класне пиво з ковбасками і чи не найкращі у світі дороги.

Швейцарія

Переглядаючи фотографії з «забавок» на Нюрбургрингу і обговорюючи у скільки обійшлася заміна спалених покришок, продовжуємо наш шлях по Європі. Наступна країна – Швейцарія. Тут наполегливо рекомендуємо не перевіряти поліцію на терпіння – всього за перевищення дозволеної швидкості на 1 км/год «світить» покарання у 38 євро. На 10 км/год – 120 євро, 20 км/год – 374 євро. Хочете ще «газу»? – будь ласка: +24 км/год обійдуться в 560 євро. А далі, після перевищення на 25 км/год – спеціальна «добова» ставка, яка визначається рівнем ваших доходів! Втім, країна, відома на весь світ виробництвом елітних годинників, не могла вчинити інакше – найвища точність тут спостерігається у всьому – в секундах, днях, кілометрах, євро…

Радіючи, що не так і багато тієї Швейцарії з її суворими правилами, завітаємо в Італію – і дорога пройде веселіше, та й альбом в «Інстаграм» буде чим поповнити.

Італія

Після відвідування країни, відомої годинниками, банками та сиром, а також практично нульовою терпимістю до порушників ПДР, Італія може здатися просто територією свободи для автомобілістів. Швидкісні ліміти тут такі ж, що й у всій Європі, єдина примітка (знову нагадаємо – це неофіційна інформація) – на автобанах поліція практично не контролює встановлений ліміт у 130 км/год, хоча штраф за перевищення існує: від 143 до 357 євро.

За перевищення швидкості до 10 км/год – штраф 35 євро. «Перебір» від 11 до 40 км/год – 143 євро, 41+ км/год – 357 євро. «Зазор» – всього 5 км/год, але після Швейцарії таке значення виглядає «безлімітом», хоча при звичних нам +20 км/год це все одно прирівнюється до інквізиції.

Прокладемо наш віртуальний маршрут через місто Маранелло – там розташований музей Феррарі — місце, яке просто зобов’язаний відвідати кожен поважаючий себе автомобіліст. Заповнивши всі карти пам’яті фотокамери та смартфона світлинами, прямуємо далі – до Франції, але спочатку відвідаємо Князівство Монако.

Монако і Франція

Якщо ви хоч трохи цікавилися перегонами Формули-1, то звичайно ж знаєте, що в Монте-Карло розташована найкрасивіша «вулична» траса. Точніше, на час проведення змагань частина міських вулиць стає гоночним треком. Чому б і самому не зробити одне-друге коло по знаменитій дорозі, а при можливості і сфотографуватися на тлі найвідомішої серед автомобілістів пальми в повороті Fairmont Hotel?

Тим більше, що після відвідин Італії поріг перевищення швидкості вже «звичний»: 5 км/год, а штрафи навіть трохи нижчі – від 45 до 135 євро. Але, не все так просто: за перевищення більш ніж на 50 км/год штраф 1500 євро, а у іноземця може бути конфісковано автомобіль та водійське посвідчення, а взамін «видано» заборону на в’їзд у Францію. Якщо місцевий суд вирішить, що перевищення швидкості було надто небезпечним – автомобіль може бути конфісковано назавжди, пізніше його виставлять на продаж через аукціон.

Гаразд, ми ж не збираємося порушувати закони і перевіряти місцеві суди «на гуманність»? А спогади про те, що ви мчали по тому самому асфальту, де ставилися світові рекорди зірками Формули-1 залишаться з вами назавжди, сподіваємося, як і ваш автомобіль та водійське посвідчення. Та й не Монако єдиним: повірте – гірські дороги Франції ще й як порадують ваші очі.

Іспанія

Якщо ви ще маєте сили фотографуватися на фоні архітектурних пам’яток – відвідайте Барселону чи Мадрид, там такого «туристичного добра» чимало. Або ж прокладіть маршрут вздовж узбережжя – в напрямку Валенсії, Мурсії, Малаги.

Не захоплюйтесь занадто, милуючись місцевими гірськими і морськими пейзажами: перевищення дозволеної швидкості від 1 до 20 км/год обійдеться в 50 євро. Зі збільшенням швидкості розмір відповідальності теж зростає: наприклад, якщо розігнатися в місті (ліміт 50 км/год) до 101 км/год – штраф 300 євро. Умовно-допустимий зазор на перевищення – 7 км/год. Далі ще «цікавіше»: при перевищенні швидкості на автомагістралях більш, ніж на 80 км/год, а в містах більше, ніж на 60 км/год може бути застосовано тюремне ув’язнення на 3-6 місяців або солідний штраф у розмірі від 6 до 12 місяців заробітної плати порушника.

Португалія

Ми майже дісталися до краєчка Європи на узбережжі Атлантичного океану. Правда, до того, як милуватися знаменитими лісабонськими трамваями, яким більше 100 років або дивитися на край світу з мису Кабо да Рока, слід ще раз згадати про швидкості і штрафи. Отже, зазор на перевищення — 5 км/год, мінімальний штраф — 60 євро, але може бути збільшений до 300 євро. Зовсім погано закінчуються жарти з «перелімітом» більш, ніж на 40 км/год: ризикуєте розлучитися з сумою до 1500 євро. А перевищення дозволеної швидкості на 60+ км/год обійдеться в 2500 євро.

Все: нашу віртуальну подорож завершено – ми на океанському узбережжі, і повністю готові підбити підсумки. У всіх європейських населених пунктах діє обмеження у 50 км/год. Допустимий зазор на перевищення коливається – від нульового до 5-10 км/год. Розміри штрафів коливаються теж — від декількох десятків до тисяч євро, а при серйозних порушеннях можна «заробити» позбавлення водійських прав, конфіскацію автомобіля, арешт.

Крім перевищення швидкості, в ЄС «люблять» штрафувати за непристебнуті ремені безпеки (стосується всіх пасажирів), користування радар-детекторами, викинуте на дорогу сміття, тривале «висіння на хвості» – це розцінюється як переслідування їдучого попереду авто. Дорого обходиться обгін справа, агресивна манера водіння, ігнорування сигналів світлофора та вказівок поліцейського. Головне – не варто намагатися там «вирішувати» питання дачею хабара поліцейському: в кращому випадку суворо попередять, в гіршому – арештують.

Нескладно здогадатися, що від такого набору обмежень і розмірів штрафів самі європейці навряд чи в захваті, але при цьому на дорогах ЄС кількість постраждалих у ДТП значно менша, ніж в Україні. Та й культура поведінки водіїв вища, – а нам би варто поправити і те і інше.

Можна згадати ще про якість європейських доріг, їх поліцію та систему правосуддя, рівень доходів… Але про це іншим разом – зараз ми дійшли висновку, що у всій Європі водії дотримуються обмежень швидкості, а хто ризикне порушити – зіткнеться з серйозною відповідальністю. Так що, поки до нас прийшли тільки європейські правила в частині «міського» ліміту в 50 км/год, краще розсудливо дотримуватися цього розпорядження – заради безпеки, звісно, ну і щоб слідом за «європейськими лімітами» до нас не прийшли європейські штрафи.

 

 

 

 

 

 

 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти