Розгул “народних месників”: найбезглуздіші автопідпали в Україні

Підпалити автомобіль за неправильну парковку або коли голосно працює сигналізація? Не питання! Мотивів, якими керуються автопалії, – маса, а деякі вражають своєю безглуздістю.

Приводом для публікації стала серія пожеж, яка сталася минулого тижня в Києві, коли протягом чотирьох днів в різних районах столиці згоріли вісім автомобілів. Відзначимо, що за даними Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, в 2017 році відбулося 4 212 пожеж на транспорті. Багато з автомобілів були спалені навмисно.

Про найбільш безглузді випадки підпалів автомобілів – в матеріалі “Обозревателя”.

Заважала спати сигналізація

Вночі у дворі одного з будинків Києва загорівся позашляховик Hyundai Tucson. Пожежу встигли загасити перехожі, які також викликали поліцію. Слідчо-оперативна група встановила, що причиною пожежі став пластмасовий ящик, який хтось підклав під днище авто, а потім підпалив.

В ході розслідування було затримано одного з мешканців будинку, де сталася пожежа. Підозрюваний зізнався, що підпалив позашляховик так як йому … заважала спати сигналізація Hyundai. Чоловік вирішив помститися і через пару днів така нагода трапилася.

Власник Hyundai припаркував свій позашляховик, а сам зайшов у будинок. Наш “герой” це побачив, і тоді йому прийшла в голову думка підпалити автомобіль за допомогою пластмасового ящика.

В результаті Шевченківський районний суд Києва визнав палія винним за ст. 194 ч. 2 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна) і присудив йому покарання умовно з випробувальним терміном на три роки. Також горе-палій мав виплатити власнику Hyundai вісім тисяч гривень збитку.

Дратували дорогі авто

Один “піроман” підпалював автомобілі в Києві просто тому, що вони його дратували. Поліцейські Голосіївського райуправління помітили, що у дворі одного з будинків між легковиками ходить чоловік. В наступний момент чоловік взяв каністру і вилив її вміст на один з автомобілів (згодом з’ясувалося, що це була рідина для розпалювання багать). Коли злочинець спробував підпалити, копи його затримали.

Горе-палій, житель Молдови, пізніше зізнався ще в трьох підпалах: Skoda Octavia, Honda Civic і Volkswagen T4. Автомобілі він підпалював раз на місяць. Правоохоронцям затриманий повідомив, що його дратували припарковані дорогі автомобілі. До речі, психічних відхилень експертиза у палія не виявила.

Не любив поліцейських

У Ківерцівському районі Волинської області чоловік підпалив поліцейський автомобіль. У злочинця з правоохоронцями, які виконували свої службові обов’язки, виник конфлікт. Як сказано в Єдиному державному реєстрі, “маючи особисту неприязнь до працівників поліції”, чоловік облив поліцейський Isuzu бензином і підпалив його.

Після цього палій не знайшов нічого кращого, як піти до колишньої дружини і підпалити її будинок. Варто відзначити, що в обох випадках пожежа була вчасно ліквідована.

На суді палій повністю визнав свою провину, розкаявся і просив суворо його не карати. Ківерцівський районний суд дав чоловікові два роки умовно.

Все через дружину?

У селі Наддністрянське Вінницькій області невідомі спалили чоловікові мікроавтобус Ford Transit. Власник авто пізніше розповів поліцейським, що неодноразово отримував повідомлення з невідомого номера з приводу того що його дружина … вела аморальний спосіб життя. Розслідування триває.

“Все буде горіти”

Мешканці будинку №10-Б на Оболонському проспекті в Києві одного разу прокинулися від шуму пожежі. Виглянувши у двір, люди побачили, що на парковці горить автомобіль Mercedes 420, вогонь з якого перекинувся на припарковану поруч Skoda Octavia. Обидва авто згодом згоріли.

Поліція затримала палія, ним виявився житель Волинської області. Чоловік провину визнав, і Оболонський районний суд дав йому три роки умовно, проте Апеляційний суд Києва посилив покарання і присудив обвинуваченому чотири роки в’язниці.

На суді злочинець так і не зізнався, навіщо підпалив машини. Однак власник Mercedes і його дружина заявили, що незадовго до події отримували погрози від сантехніка, який вважає, що подружжя не заплатили йому за роботу.

Зокрема, дружина водія “мерса” заявила, що їй дзвонила дружина сантехніка і загрожувала “знищенням майна”. Через деякий час їх Mercedes спалили.

Версію з помстою підтвердив на суді один зі свідків – приятель палія. Так, обвинувачений пропонував чоловікові підпалити авто, але той відмовився. Пізніше свідок чув, як злочинцеві хтось дзвонив на телефон і той відповів, що “все буде горіти”.

Спалювали заради забави

У Новоград-Волинському Житомирської області двоє підлітків займалися тим, що крали і “обчищали” транспортні засоби, деякі з них друзі спалювали. Так, протягом п’яти місяців “жертвами” стали вісім транспортних засобів, з яких автомобілі М-21 ( “Волга”), ІЖ-2125, а також мопед Yamasaki – спалили.

Одного разу підлітки проникли в салон “Волги”, двері якої не були замкнені, завели її і поїхали по трасі Київ-Чоп в сторону села Маковце. Не доїжджаючи населеного пункту, підлітки вийшли з салону, скрутили з авто акумулятор, після чого злили в каністру бензин, яким облили і підпалили авто.

Точно так же підлітки вчинили з автомобілем ІЖ, з якого зняли акумулятор, а саме авто відвезли за місто і спалили.

Мопед приятелі викрали вночі, і каталися на ньому цілий день, після чого злочинці злили з мопеда бензин, облили їм двоколісний і підпалили.

Вироком Новоград-Волинського міського райсуду Житомирської області, школярі отримали по три роки і одного місяця в’язниці.

Як захиститися

Поліцейські, які займаються розслідуванням підпалів, розповіли “Обозревателю”, що “піроманіяків” досить складно затримати. Найчастіше вони обирають автомобілі, які стоять біля будинків, в неосвітлених місцях. Тому в поліції радять водіям залишати машини на платних парковках. Також правоохоронці рекомендують подбати про встановлення камер спостереження, які найкраще встановити на видному місці, щоб злочинці розуміли – двір під наглядом.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти