Українські автомобілісти почали отримувати погрози від шахраїв

Записку з погрозою пошкодили машину, якщо не заплатить 800 гривень, знайшов учора вранці, 27 червня, мешканець вулиці Пирогова Владислав Алексійченко. Листочок, вирваний з невеликого блокнота, лежав на його Seat Ibiza. На ньому від руки написане повідомлення російською:

«Переведи 800 грн. на кошелек Ease Pay или дороже заплатиш за покраску и стекла. Номер кошелька: 89031830. Выбор за тобой до 17.00».

Вадислав Алексійченко каже, що вибір зробив одразу – заявляти в поліцію і вимагати, аби знайшли шантажистів. Він написав заяву на Пирогова, 4, де йому пояснили, що можна вирахувати авторів схеми по платіжній системі.

Нікому нічого не платити однозначно вирішив власник «Сеату». Звісно, побоювався, аби злочинці свої погрози не виконали.

– Чергував, спостерігав вночі, – каже вінничанин. – Переживав, звичайно, за цілість своєї машини.

Його «Сеат» ночує просто неба, тоді, як автомобілі сусідів стоять по гаражах. Владислав Алексійченко минулої ночі помітив: невеликі віконця в гаражах для проникнення світла розбиті. Він повідомив про це і про свій випадок з вимаганням інших автовласників. Попередив, щоб були пильним. А ще – порозпитував, чи не бачили вони, бува, кого підозрілого напередодні появи записки на його машині.

– Є інформація, що люди певні приходили і крутилися у дворі, – говорить про результати власного розслідування вінничанин. – Можливо, мені вдасться ще щось про них дізнатися…

Владислав Алексійченко розмістив пост у Фейсбуку про новий вид злочинів проти автовласників. Сфотографував записку і написав: «У Вінниці активізувалися автовимагателі. Бережіть майно».

Люди в коментарях почали придумувати, як перестрахуватися від аналогічного шантажу. Хтось радив просто страхувати машину і раптом що, одразу бігти в поліцію. Інші відкидали ці варіанти, як безтолкові. Натомість рекомендували залишати на ніч ввімкненими відеореєстратори.

«Погрози можуть далі слів не дійти, а раптом хтось повірить і переведе гроші, тоді зйомка не завадить», – писали вінничани, і ніхто з них не сумнівався, раз був один факт, то є або ще будуть аналогічні.

А слідчий, як каже Владислав Алексійченко, сказав йому, що не було заяв раніше про подібне. Натомість від співробітників патрульної поліції чоловік дізнався: випадки були, дещо інші. Вимагачі не просто погрожували подряпати чи побити машину, а викрадали номерні знаки і повертали їх після сплати грошей.

– Від знайомих знаю про вимагання з викраденням номерних знаків у Києві, – говорить Владислав Алексійченко. – Я так зрозумів, що зі знаками система добре діє. Люди оплатили і їм повернули. Про це були повідомлення в Фейсбуку. А такого ось, з погрозою пошкодити машину, я ще не чув.

То чи відбулося щось з Seat Ibiza після контрольних 17.00, прописаних у записці від невідомих? Власник машини говорить, що погроз шантажисти не виконали. Але й він не спускав очей.

– Я навіть не можу сказати, чому вибрали саме мою машину, – каже вінничанин і одразу відкидає ймовірність помсти від сусідів, наприклад, за нічну паркову. – У нас дружній двір. Робимо суботники, разом збираємося, коли треба щось зробити по дому чи просто прибрати. Будинок маленький, і якщо навіть буде комусь заважати машина, то всі знають, кого попросити, щоб забрав.

Редакція запитала у відділі комунікацій обласної поліції, чи шукають вже людей, які придумали заробіток на тих автовласниках, що залишають машину на вулиці на ніч. Нам відповіли так: звернення мешканця вулиці Пирогова зареєстрували в журналі заяв на повідомлень і проводять дослідчу перевірку. Перевіряють, зокрема, чи не заборгував кому власник «Сеату» і чи не має у його колі спілкування недоброзичливців, які могли залишити записку.

Кримінальне провадження за фактом вимагання чи за іншою кваліфікацією не відкрили одразу. На це, сказали, мають три доби. А на питання про інші факти в поліції розповіли: раніше вінницька група злочинців займалася вимаганням за викрадені номерні знаки, але її учасників викрили, і такі злочини більше не повторюються.

Владислав Алексійченко думає, що він перший у новій схемі або однин з багатьох автовласників, які потрапили від шантаж, просто інші не заявляють.

– Я буду організовувати мешканців сусідніх домів, щоб більше спостерігали одне за одним, за майном, – говорить вінничанин. – Тут не можна думати «моя хата скраю», а якось гуртуватися треба.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти