«Відтепер авто не знімають з обліку»: як це буде виглядати на практиці?

Деколи визначні події проходять повз увагу суспільства. Натомість, відносно дрібні приводи можуть спричиняти паніку і непорозуміння. Останніми днями у автомобільному середовищі регулярно піднімається тема «машини не зніматимуть з обліку» у абсолютно різних конотаціях — від «зради» до «перемоги». Та що змінилось насправді?

При оформленні угоди купівлі-продажу транспортні засоби справді не зніматимуть з обліку, а відразу перереєстровуватимуть на нового власника. Щоправда, ця можливість доступна ще із 2012 року, коли була впроваджена постановою КМУ №600-2012. Але, хоч механізм прямої перереєстрації й існував, продаж із попереднім зняттям з обліку не виключалась.

Тепер, постановою КМУ №637-2018, у «Порядок державної реєстрації ТЗ» внесено деякі правки, які виключають варіант «або»: тобто продаж із зняттям з обліку або пряма перереєстрація. Отже, залишився лише один спосіб законної зміни власника автомобіля – перереєстрація без зняття з обліку і всієї «забави» з транзитними номерами.

Разом із цим процедура зняття з обліку транспортного засобу не скасовується в цілому: її доведеться проводити у разі списання авто на утилізацію, анулювання реєстрації, вивезення ТЗ за кордон або ж на виконання рішення суду.

Що на практиці це змінює для продавців чи покупців автомобіля?

Не доведеться гаяти час на отримання тимчасових номерних знаків та витрачати 500 гривень на формальну процедуру зняття машини з обліку. Перереєстрація обійдеться (для авто іноземного виробництва) у 563 гривні, а якщо покупець та продавець із одного регіону і є можливість залишити номерні знаки, можна зекономити ще 172 гривні.

Як тепер продавати автомобіль?

Продавець разом із покупцем звертаються у найближчий Сервісний центр МВС. Там укладають (безкоштовно) договір купівлі-продажу. Далі відбувається огляд авто експертом, отримання висновку, подача необхідних документів та оплата послуг, і якщо все гаразд – перереєстрація автомобіля.

Якщо, наприклад, продається авто у Києві на номерах з індексом АА покупцеві зі Львова, незалежно від того, у якому СЦ МВС відбувається перереєстрація, номерні знаки будуть видані згідно із місцем реєстрації проживання покупця. Тобто, у наведеному випадку в Києві будуть видані номерні таблички з індексом ВС.

Джерело: auto.ria.com

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти