Водіям роз’яснили, за що можуть евакуювати автомобіль

Патрульна поліція разом з комунальним підприємством «Центр організації дорожнього руху» знову евакуюють транспортні засоби. Про це повідомляє Автоюрист Богдан Глядик, пише Autonews.

Він також назвав правопорушення, зробивши які, водій може тимчасово втратити авто.

• ст. 122 КУпАП – порушення правил зупинки і стоянки;
• ст. 124 КУпАП – ДТП (без постраждалих);
• ст. 126 КУпАП – керування авто без посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, страхового поліса, або відмова надати такі документи поліцейському;
• ст. 130 КУпАП – керування в стані сп’яніння, відмова пройти огляд в установленому порядку;
• виявлення автомобіля, який знаходиться в розшуку за законом про виконавче провадження.

Якщо до останнього пункту, як причини тимчасового затримання ТЗ, питань практично немає, отож з іншими не все так просто. Фактично поліція вирішила використовувати евакуацію транспортного засобу, як додаткову санкцію за порушення водієм вимог ПДР. Зате, згідно з законом, евакуація повинна бути тільки засобом усунення небезпеки або перешкоди, яку автомобіль може створювати.

Зокрема, Кодекс про адміністративні правопорушення дозволяє патрульним затримувати транспортні засоби шляхом блокування або доставки його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку:

1) водієм вчинено порушення зазначених вище вимог ПДР;
2) розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху або загрожує безпеці руху.

Також, евакуація автомобіля дозволяється, якщо він стоїть на місці на місцях призначених для зупинки, стоянки, безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії із інвалідністю або водії, які перевозять людей з інвалідністю, не маючи такого права.

Тобто, виключно при дотриманні цих умов, патрульний поліцейський має право евакуювати автомобіль. Однак, так як подається інформація, можемо припустити, що поліцейські будуть доставляти авто тільки за зазначені порушення ПДР.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти