Водіям дозволять безкарно збивати на дорозі пішоходів-порушників

Законодавство не враховує, що особа може порушити правила дорожнього руху вимушено. Як наслідок, злочинцями стають також і ті водії, котрі об’єктивно не могли запобігти заподіянню тілесних ушкоджень або загибелі особи. І це несправедливо.

На думку автора проекту «Про внесення доповнення до статті 286 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху» (№10236), така ситуація виникає через ігнорування принципу правової визначеності.

Наприклад, Правила дорожнього руху вимагають від водія у разі виникнення небезпеки негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки або безпечного об’їзду перешкоди. А якщо ця небезпека виникла через порушення ПДР з боку інших осіб? З точки зору кваліфікації злочину, передбаченого ст.286 Кримінального кодексу, головне — наслідки ДТП.

У проекті ж пропонується звільняти від кримінальної відповідальності водіїв, якщо такий злочин скоєно через порушення ПДР іншими учасниками дорожнього руху або внаслідок незадовільного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів.

Утім, запропонована індульгенція є вкрай небезпечною. Це допоможе уникати ув’язнення, наприклад, за наїзд на дитину, яка необачно почала переходити вулицю поблизу пішохідного переходу. Або знаходити свідків, які підтвердять, що небіжчик-потерпілий почав рух на червоний сигнал світлофора.

Джерело: Закон і Бізнес

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти