Водії йдуть на хитрість, аби зменшити кількість “п’яних” ДТП

…Ви добряче погуляли або ж випили ліки, від яких хилить на сон? У такій ситуації, звісно, мудро було б залишити автівку на стоянці і викликати таксі. Однак можна приїхати додому і в своєму транспорті, якщо замовити послугу “Тверезий водій”, пише Експрес.

“Ця послуга віднедавна існує в десятках службах таксі, – розповідає менеджер Василь Скоропанюк, що вже чотири рази користувався новинкою. – За те, що хтось приїде, сяде за кермо твоєї машини та доправить тебе з автівкою додому, беруть потрійний тариф”.

Так, в Івано-Франківську в середньому за кілометр доведеться заплатити 30-40 гривень. Днями поїздка на відстань шість кілометрів коштувала молодикові 180 гривень. Але Василь не нарікає. Адже доїхав зi святкування дня народження з дружиною та трирічним сином на власній машині додому спокійно, не переживав, що втрапить в аварію.

Доправляють на вказану адресу нетверезих водіїв їхніми ж автівками не лише таксисти за чималенькі суми, а й громадські активісти. Степан Стефанюк, професійний водій-механік, засновник спільноти “Автомобільна Городенківщина”, із чотирма друзями започаткував громадську ініціативу “Тверезий водій”. Частину зароблених коштів хлопці віддали людям з особливими потребами.

“Ми не возимо нетверезих водіїв задля заробітків, – пояснює Степан. – Для того, аби зберегти життя і здоров’я земляків. Хочу, аби в Україні зменшилася кількість ДТП, не гинули люди на дорогах через пиятику, необачність і байдужість”.

До речі, сам Степан не п’є й не курить. Зiзнається, остаточно кинув у 2014 році, під час подій на Майдані. Молодик вирішив, що буде змінюватися разом із країною. Відтоді – жодного грама спиртного і жодної цигарки.

“Про те, що ми з друзями можемо возити людей, які хильнули, спочатку розповів знайомим, написав у соцмережах, – каже молодик. – Замовлення не забарилися. Працюємо так: нам телефонує водій, його родичі чи знайомі, які з ним поруч. Люди називають адреси, куди прибути та доправити авто. Я повiдомляю, скільки це коштує. Вирушаю разом із товаришем на машині. Коли приїжджаємо на місце, водій, який нас викликав, дає мені ключі від свого авто, я сідаю за кермо та везу його. А товариш їде за нами на моїй машині, аби згодом мене забрати”.

Плата за таку послугу, за словами Степана Стефанюка, залежить від відстані, часу доби й терміновості. Середня вартiсть замовлення – від 70 до 170 гривень. Якщо ж водієві стало погано не через випивку, а через хворобу, то Степан може довезти до лікарні чи додому на його машині безкоштовно.

За словами активіста, з нетверезими водіями часто трапляються курйози. Іноді, попередньо замовивши послугу, не всі готові впустити чужу людину за кермо автівки. Коли все-таки погоджуються – бурчать усю дорогу. Але наступного дня дякують.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти