Скасування норм «Євро» при імпорті автомобілів: водії дарма раділи

Верховна Рада, яка прийняла закон №5470-д, спростила ввезення в Україну імпортних автомобілів. Тепер при проходженні митниці не потрібно доводити, що автомобіль відповідає тим чи іншим екологічним вимогам. Однак, ввозити машину що коптить, як паровоз, мотлох, та потім законно на ньому їздити все одно не вийде. Глава Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів (ВАІІД) Олег Назаренко детально пояснив тонкощі нововведень, пише Autonews.

Що сказано в законі
Головне, що «сталося» в законі – слова «пропуск на митну територію України» замінили словами «митне оформлення». Тобто, каже Назаренко, законодавчо визначено, що сертифікат відповідності необхідно надавати не під час пропуску авто на митну територію України, а під час митного оформлення авто для вільного обігу.

За словами Олега Назаренко, зміни в законі позитивні, хоча по факту законодавці лише узаконили те, що і так було: «На практиці в Україні вже більше 2-х років на митниці не вимагають не тільки відповідність транспортних засобів (ТЗ) екологічним стандартам, але і сертифікати відповідності ТЗ, виданих відповідно до порядку підтвердження конструкції ТЗ «при пропуску на митну територію України». А вимагають цей документ лише «при митному оформленні».

Він звертає увагу, що в ЗМІ помилково вважали, що «нібито митниці не потребуватимуть сертифікати по екологічним вимогам ТЗ».

«Насправді мова йде про «сертифікати відповідності, виданих відповідно до порядку затвердження конструкції транспортних засобів» (в тому числі, і на відповідність дійсним стандартам і, в тому числі, екологічним). Але практика їх надання при митному оформленні та реєстрації ТЗ, а не при їх пропуску на митну територію України, та так повинна являти собою фактичну», – уточнює Олег Назаренко.

За його словами, Україна просто узаконила практику, прийняту в ЄС. «В ЄС можна ввезти навіть авто євро 0, а ні євро 6. Але ось поставити на облік таке авто без техогляду на відповідність екологічним вимогам не вдасться», – наводить приклад Олег Назаренко.

До того ж спростили ввезення «швидких»
Також законом №5470-д дозволили реєструвати без урахування екологічного класу автомобілі «швидкої медичної допомоги», які визнані гуманітарною допомогою. «Для того щоб виключити пільгове ввезення звичайних мікроавтобусів без податків під виглядом« авто екстреної допомоги », наклеївши червону стрічку і хрести, ВР чітко вказала коди УКТЗЕД авто, які можуть бути ввезені пільговими», – розставив всі крапки над «і» експерт.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти