Влада знайшла новий спосіб ускладнити життя водіям

У МОЗ розробили новий проект наказу з медичними протипоказаннями для тих, хто планує отримувати водійські посвідчення після автошколи.

Повторно пройти медкомісію доведеться і тим, хто документи втратив або переоформляє (наприклад, через зміну прізвища), пише UBR.

Для інших, за нинішніми правилами, періодичність медогляду у віці до 55 років залишається незмінною – раз у 10 років. Те ж відноситься і до тих, хто права почав отримувати в минулому році за новими правилами на два роки – заново проходити медкомісію після затвердження нових вимог не потрібно.

«Суть пропонованих змін – розширення переліку хвороб, які не дозволяють людині керувати транспортним засобом. Під дію нових норм підпадуть вже ті водії (кандидати), які будуть отримувати довідки після набрання наказом чинності», – зауважив адвокат Дмитро Гутгарц.

Разом з тим, кажуть юристи, сьогодні, згідно ПДР, довідка про стан здоров’я не є обов’язковим документом, який повинен мати при собі кожен водій. Однак, документ необхідний для початку навчання майбутнім водіям.

За новим документом, у видачі довідки пропонується відмовляти:

– Алкоголікам, наркоманам і токсикоманам.

– При певних ендокринологічних захворюваннях, що супроводжуються розладами свідомості і коматозним станом.

– При гіпертонії III ступеня (гіпертонічний криз – надмірне підвищення артеріального тиску).

– Людям з дефектами (або травматичної деформацією) кісток черепа з неврологічною симптоматикою.

– При стійких змінах в бронхолегеневій системі з вираженою легеневою недостатністю.

– З хронічними порушеннями нервової системи і психічними протипоказаннями (порушення пам’яті, сприйняття дійсності, поведінки та ін.).

– епілептик, розумово відсталим та ін.

В індивідуальному порядку (з проходженням додаткових профільних лікарів) буде вирішуватися питання про допуск до керування у випадках:

– Повної глухоти і глухонімоти (глухота на одне вухо, порушення слуху – чути не менш, ніж за 2-3 метра).

– Дефектів (або травматичної деформації) кісток черепа з незначною неврологічною симптоматикою (з повторним оглядом через рік).

– Захворювань, що викликають обмежену рухливість – грижа, свищ, випадання прямої кишки, геморой, виразка, зміна в бронхах.

– При деформації грудної клітки і хребта з незначними порушеннями функцій органів грудної порожнини.

– Вродженого або набутого пороку серця і судин (з повторним оглядом через рік).

– Після операцій на серці і великих магістральних судинах (з повторним оглядом через рік).

– При наявності серцевих імплантатів.

– Будь-яких хворобах серця (ендокардит, миготлива аритмія, інфаркт міокарда тощо) з повторним оглядом через рік.

– Хвороби крові та кровотворних органів: при відсутності тяжкого анемічного синдрому і загострень.

– Деяких видах ендокринологічних захворювань.

– Особи, які в минулому (не менше 5 років назад) страждали психіатричними захворюваннями, а також особи, які раніше страждали на епілепсію, непритомністю та ін.

Як розповіли UBR.ua експерти, приблизно такі ж медичні показання для потенційних водіїв були і раніше (в попередньому наказі 90-х років), але тепер положення уточнено і конкретизовано, немає розбивки по категоріях – коли, наприклад, до мотоциклів і автомобілів були різні вимоги. А по деяких моментах навіть спостерігаються невеликі послаблення.

«Пропонується встановити не такі жорсткі вимоги при порушеннях зору. Раніше, в деяких випадках, просто не допускали до управління автомобілем. Діабетикам також стане простіше отримати медичну довідку. При відсутності великого або вказівного пальця, наприклад, теж раніше її не давали – тепер індивідуально. Як, втім, і при легких формах легеневих хвороб. Хто раніше був колись на обліку у психіатра – також відмовляли. В цілому, в порівнянні з тим, що було раніше, спостерігається деяка лібералізація. Що і правильно, практично ніде в Європі таких вимог немає, крім перевірки зору та явних психічних порушень. Отже, за збільшення аварійності турбуватися не варто», – помітив в бесіді з UBR.ua адвокат Вадим Володарський.

Втім, благі цілі чиновників можуть не привести до поліпшення ситуації. Адже такі довідки можна купити. Тому, кажуть юристи, після вступу в силу нових правил медогляду, ціна питання може значно зрости, адже медики повинні будуть закривати очі на досить широкий перелік захворювань.

«З одного боку, розширення списку захворювань МОЗ продиктовано бажанням знизити аварійність на дорозі в силу того, що той чи інший водій може втратити керування через несподіване загострення захворювання. З іншого боку, аж надто великий цей список, а в нашій країні, поки це лише привід для зловживань», – говорить Дмитро Гутгарц.

Побоювання юристів поділяють і комерційні перевізники. Відзначаючи при цьому, що побори тільки почастішають, а “такса” збільшиться.

«Тепер заносити потрібно буде більше і регулярніше. У нас же медичну довідку можна отримати не обов’язково за місцем проживання. Буде така ж ситуація, як і з тими ж паспортами на машину, коли в Інтернеті можна замовити все: починаючи від меддовідки, закінчуючи техоглядом і правами. Все без винятків банально продається», – резюмував UBR.ua директор групи компаній PRIME Дмитро Леушкин.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти