Українцям запропонували вигідну альтернативу традиційним авто

Проект закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні” (реєстр. № 8159 від 19.03.2018 року), поданий народними депутатами України Ніною Южаніною та Робертом Горватом, буде винесений на перше читання в сесійну залу вже найближчим часом.

Він уже пройшов необхідні для цього процедури в стінах парламенту: отримав висновок Головного науково-експертного управління та висновок щодо відповідності вимогам антикорупційного законодавства. Окрім того, проект рекомендований профільним комітетом для прийняття Верховною Радою в першому читанні.

Проект закону номер 8159 покликаний стимулювати виробництво електромобілів та комплектуючих до них в Україні, а також пожвавити попит на транспортні засоби на електротязі з боку українських споживачів. Для цього законопроект передбачає кілька нововведень:

– Громадянам, які придбають електромобіль або переобладнають своє авто з двигуном внутрішнього згоряння на електропривід, буде надано можливість включити ці витрати в якості податків (тобто сплатити податків менше на вартість покупки чи переобладнання);

– Підприємства, які вироблятимуть літій власного видобутку, літій-іонні (літій-полімерні) акумулятори, зарядні пристрої для таких акумуляторів, транспортні засоби на електротязі, будуть звільнені від податку на прибуток;

– при ввезенні в Україну кузовів для виробництва електромобілів акцизний податок на них нараховуватись не буде;

– українці, котрі придбали електромобіль, не будуть сплачувати збір в Пенсійний Фонд при реєстрації такого транспортного засобу;

– на парковках не менше 5% місць буде виділятись виключно для електромобілів.

Якщо законопроект 8159 буде проголосований в першому читанні та після доопрацювання його приймуть в цілому до кінця поточного року, то він запрацює з 1 січня 2019 року. Більшість податкових пільг, вказаних у цьому законопроекті, має діяти до кінця 2028 (для громадян) або 2032 року (щодо підприємств).

Разом з тим, пільга щодо безмитного імпорту готових електромобілів, яка діє протягом 2018 року, ніде в законопроекті не згадується.

Джерело: Авто 24

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти