В Україні латають дороги радіоактивними відходами

Дозиметристи зафіксували випромінювання з перевищенням норми. Просто на дорозі. Звідки джерело і чому місцевим захотілося перевірити радіаційний фон – розповість кореспондент “Сьогодні” Наталія Гусак.

Чорнобилець Микола Нещерет навесні ініціював перевірку радіаційного фону в рідному Кам’янському. У місті довго працював завод зі збагачення уранової руди і кілька радіаційних хвостосховищ.

“Підняли питання, тому що ми були в Чорнобилі, ми знаємо, що це таке. Що вона – невидима. Радіація”, – говорить голова громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” Микола Нещерет.

Фахівці з дозиметром обстежували територію навколо хімпідприємства – відхилень не виявили. І раптом прямо в центрі прилад показав перевищення радіаційного фону майже втричі.

Перевищення радіаційного фону зафіксували після того, як в асфальті з’явилися вибоїни. Саме в них дозиметри зафіксували найвищі показники.

Дозиметрист передбачає: саме відходи підприємства, де в 60-х роках плавили залізну руду з радіаційним фоном, і використовували для будівництва дороги.

“Я думаю, що це з шостої доменної печі підсипка шлакова, подушка під асфальт”, – вважає керівник підприємства з деактивації радіаційних джерел Дмитро Потапенко.

Зараз фахівці взялися заміряти радіаційний фон по всьому місту. Є точки, де радіація перевищує в три рази, і навіть в п’ять разів. Але чиновники запевняють: таке перевищення для людей – не шкідливе.

“Оголошувати якусь тривогу, і щось робити можна при перевищенні в 20 разів. Критичного нічого немає”, – запевняє начальник Кам’янського міського управління екології та природних ресурсів Богдан Наполов.

А ось в Держпродспоживслужбі наполягають: будь-яке перевищення – небезпечно. Тому встановлюють джерело випромінювання.

“Поки не буде результатів – нам нема про що говорити. Далі ми робитимемо що треба – або знімати ґрунт, або дезактивувати”, – пояснює фахівець відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Кам’янського управління Держпродспоживслужби Анжела Біленко.

Жителі Кам’янського інформацією про перевищення радіаційного фону налякані.

“Варто виїхати на дачу – я здорова. Приїжджаю сюди – у мене голова болить. От сьогодні я ходжу як п’яна”, – скаржиться місцева жителька.

Перш за все, кажуть чорнобильці, потрібно зробити карту місць підвищеного випромінювання, щоб згодом розробити програму з їх деактивації. А поки чиновники планують просто відремонтувати дорогу, де зафіксували підвищений радіаційний фон.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти