Поліцейські масово здають машини на металобрухт

Кожна п’ята автівка з наявних у патрульної поліції у неробочому стані, свідчить звіт Розрахункової палати України, пише Радіо НВ.

У документі Результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених на забезпечення діяльності підрозділів, установ та закладів Нацполіції зазначається, що кількість поліцейських патрулів зменшується через неробочі автомобілі. У деяких областних управліннях половина автопарку несправна.

Автомобілі патрульних

За даними Розрахункової палати, Патрульна поліція має в наявності 1876 автомобілів. Переважну більшість із них складають гібридні машини марки Toyota Prius – 1196 одиниць. У відомстві зазначають, що під час аудиту МВС України кожна п’ята автівка не експлуатувалася.

313 одиниць списані внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, 79 одиниць – через технічну несправність. Підкреслюється, що в окремих підрозділах патрульної поліції технічно несправна майже половина наявних автомобілів.

Зокрема, в управлінні патрульної поліції у Львівській області з 92 автомобілів у неробочому стані – 47 автівок. В управлінні патрульної поліції у Києві із наявних 300 автомобілів у неробочому стані перебуває – 105, з яких 95 пошкоджено унаслідок автомобільної аварії.

100 годин підготовки

Часті аварії за участі патрульних відбуваються через те, що у останніх було мало підготовки по водінню, пояснив співзасновник Управління боротьби з організованою злочинністю, полковник міліції Валерій Кур.

За його словами, 100 годин підготовки повинні бути мінімальними для поліцейського. Незважаючи на це, більшість правоохоронців підвищили свої навички, додав Кур.

“Я їх жорстко критикую. Але чесно зізнатися, це хлопчики та дівчатка, які прийшли з вулиці. Вони абсолютно не володіють навичками. Їм не додали 90% навичок – дали тільки 10%. Зараз ці 10% починають давати, навчають. Знову ж, за рахунок чого, де взяти ресурс. Вони не доотримують ці 100 годин”, – зауважив Кур.

Ремонт несправних автомобілів

Експерт центру політико-правових реформ, юрист Олександр Банчук зазначив, що у державному бюджеті України вже закладено фінансування на ремонт несправних автомобілів Міністерства внутрішніх справ.

Також у новоствореній Академії патрульної поліції України ввели додаткові години водіння авто та години екстримального водіння, додав Банчук.

“У 2015 році був дещо скорочений варіант підготовки патрульних. Це вилилося у такі проблеми. Це ж не звичайне водіння, а переслідування порушників. Якщо аналізувати ці аварії, то я не був би занадто критичним до кількості транспортних засобів, які були пошкоджені”, – зазначив експерт.

Раніше заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін заявив, що через часті дорожньо-транспортні пригоди поліція на 10% збільшить кількість патрулів. За даними Міністерства внутрішніх справ, протягом 2016-2017 років з лав патрульної поліції звільнилось близько 1900 співробітників, з яких 643 – на першому році служби.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти