Людей на візках віднесли до учасників дорожнього руху

Людей на візках віднесли до учасників дорожнього руху. Ввели поняття “крісло колісне”, замість інвалідного візка. Відповідну постанову прийняв Кабмін.

“Раніше люди, які рухалися у візках, не мали спеціального статусу. Їх прирівнювали до пішоходів. Рішення уряду виправляє недоліки в правилах дорожнього руху, наближає їх до європейських норм”, – каже Gazeta.ua автоюрист Вадим Володарський.

Люди на колісних кріслах мають право рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, їздити по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю.

“Під час руху тротуарами такі водії повинні виконувати вимоги, що стосуються пішоходів. Якщо особа в колісному кріслі рухається по узбіччю, або краю проїжджої частини, має пересуватися у напрямку руху транспортних засобів. Повертати ліворуч або праворуч можна на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямі”, – пояснює Gazeta.ua адвокат Валерій Пономаренко.

Візочники повинні використовувати справні і належно обладнані колісні крісла. Не можна перевозити вантажі та пасажирів.

“Якщо на транспортному засобі є знак “Водій з інвалідністю”, такий водій повинен мати при собі документ, який підтверджує цей статус. Коли ознаки інвалідності не є явними і водій не має необхідних документів, йому грозить штраф. Сума – від шістдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – продовжує фахівець.

Під час руху в темний час доби крісла варто обладнати ліхтарями або світловідбивними елементами Їх також можна прикріпити на одяг.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти