Водія ув’язнили за те, що пасажири не пристебнули ремені безпеки

Апеляційний суд Запорізької області рішенням від 04.07.2018 щодо водія, який перевозив пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки, та спричинив дорожньо-транспортну пригоду з відповідними наслідками, виніс вирок у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 (один) рік.

Подібні рішення у судовій практиці не поодинокі.

Про це інформує Дорожній Адвокат у Facebook.

Нагадаємо, що водій особисто несе відповідальність за те чи пристебнуті ременями безпеки пасажири його автомобіля. Окрім адміністративного штрафу, водій може понести більш сувору відповідальність!

У водія та пасажира на передньому сидінні, які побачили попереду поліцейського, одразу тягнеться рука до ременя безпеки, щоб пристебнутись та уникнути штрафу. При цьому, сидячі ззаду пасажири в переважній більшості випадків навіть не задумуються над використанням ременів безпеки.

В цей же час, не всім відомо, що водій несе відповідальність не тільки за те, що сам не користується ременем безпеки, а й за те, що перевозить пасажирів, які не пристебнуті.

Зокрема, підпункт «в» пункту 2.3 ПДР ЗОБОВ’ЯЗУЄ ВОДІЯ особисто використовувати засоби пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), а також НЕ ПЕРЕВОЗИТИ ПАСАЖИРІВ, НЕ ПРИСТЕБНУТИХ РЕМЕНЯМИ БЕЗПЕКИ, в тому числі тих, які перебувають на задньому сидінні.

Також зобов’язує пасажирів бути пристебнутими під час пересування на транспортному засобі підпункт «б» пункту 5.2. ПДР.

За порушення правил користування ременями безпеки на водія передбачено складення постанови та накладення штрафу. Може бути оштрафований і пасажир. Але це не найгірше, що може бути.

Якщо такі факти виявляться при оформленні дорожньо-транспортної пригоди з відповідними наслідками, то й відповідальність може бути суворішою – кримінальною у вигляді позбавлення волі та позбавлення права керувати транспортними засобами.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти