Євробляхерів чекають серйозні проблеми в Європі

При спробі розмитнити авто власнику доведеться заплатити штраф в тій країні, де зареєстрована машина

Восени Верховна Рада має остаточно прийняти закон, мета якого – здешевити розмитнення вживаних машин і остаточно вирішити питання нерозмитнених автомобілів. Тим часом для деяких власників старих авто з Європи це не буде оптимальним рішенням проблеми.

Так, якщо новий закон і затвердять, у ряду власників виникне проблема «з іншого боку» – при спробі розмитнити авто їм може загрожувати штраф не тільки в Україні за порушення строків ввезення, а й в Європі – тій країні, де зареєстрована машина.

Справа в тому, що щоб поставити машину на облік в Україні, спочатку її необхідно зняти з реєстрації в Європі. Для цього не обов’язково брати сам автомобіль – досить мати при собі документи і номерні знаки. І ось вже на місці призначення, в поліції тієї чи іншої країни, можуть виникнути проблеми: якщо у транспортного засобу термін обов’язкової страховки перевищено хоча б на день, власнику загрожує штраф. Зокрема, в Польщі розмір штрафу за відсутність поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (громадянки) або за відсутність поліса міжнародного страхування (зеленої карти) може становити 4 тис. злотих (1 тис. євро) у разі порушення терміну на два тижні. І таких авто в Україні чимало. Звичайно, часто їх купують зі страховкою, але потім, після того як європеєць вже продав машину, він знімає її з страхового поліса, оскільки в країнах ЄС така послуга обходиться в копієчку. У кращому випадку продавець попереджає покупця про свої дії, в гіршому – взагалі нічого не говорить.

У підсумку перед фактичним власником виникає дилема: якщо заплатити 1 тис. євро, машина виявиться дуже дорогою (особливо якщо врахувати, що вона була куплена за 2-3 тис. євро), а віддати на металом – шкода. Як вчинити в цій ситуації, кожен повинен вирішити для себе сам.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти