90% українських доріг небезпечні для життя

Відремонтовані останнім часом українські дороги навряд чи будуть довго служити, – сказав в ефірі програми Київ LIVE телеканалу «Київ» Олександр Крижанівський, експерт з проектної документації доріг «Проексп» Академії будівництва України.

«Уряд заявив, що минулого року збудували 2000 кілометрів доріг. На жаль, думаю, на 70 % цих доріг зроблено не капітальний ремонт, як має бути, а так званий поточний середній ремонт», – розповів він.

«У нас трохи сплутали поняття. Поточний середній ремонт завжди робився – це третина [часу] від служби дороги між капремонтами. Тобто якщо дорога має служити між капітальними ремонтами 10–12 років, раз у 3–4 роки робиться поточний середній ремонт», – пояснив експерт.

«Це те, що ми спостерігали в радянські часи, коли дороги були у більш-менш задовільному стані», – сказав Олександр Крижанівський.

«На жаль, останні 30 років, а то й більше, капітальні ремонти доріг у нас майже не велися. І те, що зараз робляться поточні середні ремонти… Будівельники знають: якщо немає фундаменту, зводити стіни неможна», – розповів він.

Експерт вважає, що як мінімум 90% українських доріг необхідно відновити за методом «холодного рісайклінгу» – основа піднімається, старе покриття руйнується, і матеріали знову укладаються, але вже укріплені; тобто необхідно створити основу, на якій буде лежати гарний дорожній одяг.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти