В Україні влаштували масову перевірку водіїв

Прикордонники в пунктах пропуску перевірять наявність “Зеленої картки”.

З 11 лютого всі автомобільні пункти пропуску на державному кордоні підключено до бази даних, що дає можливість співробітникам Держприкордонслужби перевіряти наявність страхових сертифікатів “Зелена картка”. Система працює в автоматичному режимі.

“Зелена картка” в усіх країнах має уніфіковану форму, і її наявність є обов’язковою передумовою для водіїв, які планують виїхати за кордон на власному автомобілі до країн – членів міжнародної системи.

У кожній країні, яка входить до складу міжнародної системи (серед них і Україна), функціонує Національне бюро. Воно є єдиною компетентною організацією з усіх питань, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої з вини водія-нерезидента на території такої країни.

Відповідно до Закону “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” у разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн – членів міжнародної системи автомобільного страхування “Зелена картка” власник такого транспортного засобу зобов’язаний мати чинний договір міжнародного страхування, посвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом “Зелена картка”.

Водночас на Держприкордонслужбу покладені завдання з контролю за наявністю у власників транспортних засобів страхового сертифіката “Зелена картка” у разі виїзду з України. Крім того, прикордонникам визначено контролювати наявність договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності під час в’їзду в Україну і виявляти страхові сертифікати з ознаками підробки та передавати їх територіальним органам МВС для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також законодавством визначено, що виїзд з України до країн – членів міжнародної системи автострахування “Зелена картка” транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, за відсутності договору міжнародного страхування, укладеного зі страховиком – повним членом МТСБУ і посвідченого відповідним уніфікованим страховим сертифікатом “Зелена картка”, забороняється.

Автоматичну перевірку сертифікатів “Зелена картка” в автоматизованому режимі на державному кордоні запроваджено на постійній основі. Зокрема, відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю Держприкордонслужби. Таким чином, прикордонники під час оформлення громадян, які перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то транспортний засіб через кордон не пропускається.

Джерело: jurliga.ligazakon.net

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти