Верховний Суд роз’яснив, коли не можна вилучати у водія транспортний засіб

Верховний Суд у своїй постанові від 20.02.2019 року роз’яснив, що поліція не має право вилучати у водія транспортний засіб при відсутності реєстраційного документа, якщо в цей час він на ньому не їхав і не експлуатував його.

Ця історія почалася з того, що поліція вилучила мотоцикл без реєстраційних документів, який в той час знаходився на території приватного домоволодіння. Його господар подав позов у суд першої інстанції, вважаючи, що йому повинні віддати мотоцикл, так як на ньому в момент вилучення ніхто не їздив, він не експлуатувався і не створював перешкоди дорожньому руху.

Суд першої інстанції став на бік власника мотоцикла, і постановив повернути його. Однак, правоохоронці не погодилися з таким рішенням, подали апеляційну скаргу і справа дійшла до Адміністративного суду ВС.

Судді Верховного Суду вважають, що відповідальність водія за відсутність реєстраційного документа настає лише в тому випадку, якщо він їхав на цьому транспортному засобі або експлуатував його. Також судді впевнені, що якщо розміщення транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху, у поліції немає підстав відправляти його на штрафмайданчик навіть при відсутності реєстраційних документів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти