Швидкісна автотраса Via Carpatia з’єднає 7 країн Європи та 13 міст України

“Via Carpatia”, або Карпатський шлях — запланований автотранспортний маршрут, який повинен з’єднати країни Північної та Південної Європи. Кінцеві точки — Клайпеда (Литва) та Салоніки (Греція), передає mukachevo.net.

Раніше планувалося, що Via Carpatia з’єднає лише країни Східної Європи – члени ЄС, в обхід України. Наприкінці жовтня 2016 року Європарламент схвалив звіт, який передбачає підтримку розвитку транспортної інфраструктури вздовж східних кордонів ЄС. Згідно цього звіту, “Віа Карпатія” має стати ключовим транс-європейським коридором і у майбутньому передбачається також відгалуження магістралі до України і Туреччини.

Україна долучилась до проекту в 2016 році після підпису Декларації міністрів транспорту Болгарії, Чехії, Греції, Угорщини, Литви, Польщі, Словаччини, Румунії та Туреччини. Свій підпис під документом поставила заступник міністра інфраструктури України Оксана Рейтер.

Також 22 жовтня 2017 року у м. Перемишль міністр інфраструктури України Володимир Омелян і міністр інфраструктури і будівництва Польщі Анджей Адамчик підписали Меморандум про співпрацю в будівництві міжнародної транспортної магістралі Via Carpatia.

Згідно з документом, по території України магістраль проходитиме через наступні населені пункти: Львів, Мостиська, Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Ягодин, Рівне, Житомир, Вінниця, Коростень, Умань, Одеса, Київ. Однак, за словами підписантів, ця декларація є наразі лише «документом про наміри».

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти