Експерт розповів, як треба будувати дороги в Україні

Глава програми “Регіональний розвиток” Українського інституту майбутнього, радник колишнього голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрій Голик вважає, що Україна повинна відмовитися від практики будівництва доріг окремими ділянками.

Про це він сказав виданню Цензор.Нет.

“Скажімо, Київ-Одеса. Її ще Георгій Кирпа будував. Можна її один раз добудувати і все? А ми щороку чуємо: в цьому році ми будуємо ділянку в Умані, в тому році ми будуємо ділянку в Кіровоградській області, а нещасний шматок на виїзді з Києва не можемо 3 роки побудувати”, – підкреслив Голик.

За його словами, якщо робити всю дорогу відразу, то “в якийсь момент ми прийдемо до нормальних доріг”.

Юрій Голик навів ще один приклад – коли зовсім невелику ділянку траси Запоріжжя-Маріуполь в Донецькій області роблять різні компанії.

“У Донецькій області і зовсім нещасні 40 км (дороги Запоріжжя-Маріуполь – ред.) розбиті на дві ділянки по 20. При цьому технічне завдання на кожну ділянку відрізняється від сусіднього. Дорога одна і та ж, а технічне завдання різне. Тому що хтось на місці вирішив виписувати технічне завдання під конкретного підрядника. Причому десь воно достатньо високе, і там працює достатньо високого рівня компанія, а десь нижче. В результаті ми отримуємо суди по одній з ділянок в Донецькій області, по другій – заблоковані торги в Антимонопольному комітеті”, – розповів він.

За словами Голика, такі ситуації виникають через стандартний підхід Укравтодору, коли ніхто не думає про головне – тисячі кілометрів нових доріг щороку.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти