Китайці випробували двигун, який порушує закони фізики

В інтернеті пожвавлення: британська газета The Daily Mail повідомила, що фахівці Китайської академії космічних технологій і Китайського космічного агентства, працюючи під керівництвом доктора Чен Ю, побудували EmDrive – “неможливий” двигун, який створює тягу без покидька маси, передає Твоя МАШИНА.

Якщо вірити повідомленню, то китайці переконалися, що їх EmDrive досить ефективний, і тепер планують продовжити експерименти в космосі. Що зовсім не виключено – в минулому році на прес-конференції в Пекіні вони підтверджували, що вже кілька років конструюють свій варіант EmDrive, повіривши, що він реально “тягне”. Нинішнє досягнення – ще одне тому підтвердження. Роботи з 2010 року фінансує китайський уряд.

Випробування свого EmDrive проводять в дослідницькому центрі НАСА – конкретно в лабораторії Eagleworks Laboratory. У рецензованому науковому журналі Journal of Propulsion and Power були опубліковані результати з описом експериментів і задокументованим “досягненням” – тягою в 1,2 мілліньютона на кіловат. Небагато. Але якщо вірити фахівцям, і такий вистачить, щоб долетіти до Марса за 10 тижнів, а до Місяця – аж за 4 години. Це в рази швидше, ніж на ракеті з традиційними двигунами.

Винайшов EmDrive британський вчений Роджер Шойер. У 2000 році він продемонстрував прототип свого двигуна. У нас його дуже швидко охрестили гравіцапа – гравіцапа Шойер.

“Розсудливі вчені” в EmDrive не вірять. Вважають, що він суперечить законам Ньютона. Наприклад, законом збереження імпульсу. Стало бути, працювати не може. Але чомусь працює.

Сам Шойер вважає, що тяга з’являється за рахунок асиметрії “відра” – усіченого конуса. Мовляв, на дно більшої площі мікрохвилі тиснуть сильніше, ніж на протилежне. У колег, які підтримують винахідника, більш витончені пояснення, примирні “гравіцапа” з Ньютоном.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти