За рік в Україні затримали понад 100 тисяч п’яних водіїв

З 1 січня в Україні мали запрацювати зміни до законів щодо посилення відповідальності за кермування автомобілем у нетверезому стані. Однак у грудні Верховна Рада відтермінувала новацію ще на півроку, повідомляє ТСН.

У 2017 р. поліцейські зупинили 114 тисяч п’яних, наступного року – 110 тисяч, а за 11 місяців 2019 року виявили понад 106 тисяч водіїв напідпитку. Це лише невелика частина того, що є насправді на дорогах України, адже якщо водій і хильнув, але їде згідно з правилами, не порушує, то його навряд чи зупинять патрульні.

Пиятика за кермом мала б стати кримінальним проступком, а штафи за неї – сягнути 51 тисячі гривень. Але місяць тому ці зміни відтермінували до липня 2020 року.

«На нашу думку, доцільніше цю статтю залишити в кодексі України про адміністративні правопорушення. Ускладниться ця процедура, і частина водіїв буде уникати кримінальної відповідальності», – вважає перший заступник керівника патрульної поліції Олексій Білошицький.

При цьому зміни потрібні, бо багатьох кермувальників не лякають сьогоднішні штрафи – 10, 20 або 40 тисяч гривень, бо карають далеко не всіх. Є випадки, коли справи закривають за спливанням термінів, іноді адвокатам вдається оскаржити поліцейський протокол. Білошицький каже: проситимуть у законодавців більше прав, щоби зупиняти водіїв будь-де, і хочуть запровадити так звані пункти тверезості – “потужний превентивний захід, який полягає у раптових зупинках з метою перевірки на стан сп’яніння всього потоку транспортних засобів або вибірково”.

Зараз виявити п’яного водія, коли він лише сідає за кермо, копам допомагають активісти. Так є вже у сімох містах України, розповідає засновник проекту Олексій Павловський. Увечері п’ятниці вони чергують біля популярних закладів, а коли бачать, що захмелілий водій сідає у авто, одразу повідомляють поліцейським.

«Є багато випадків, коли ми зустрічаємо водіїв, котрих на минулих вихідних уже зупиняли. Багато погроз, були випадки, що спалили автомобіль», – каже він.

Активісти створили чат у мережі, і дедалі більше людей повідомляють про п’яних водіїв.

«Охоронці нічних закладів, співробітники заправок, таксисти», – каже Павловський.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні мали запрацювати зміни до законів, і тоді за кермування у нетверезому стані водії несли би кримінальну відповідальність. Але місяць тому Верховна Рада відтермінувала новацію ще на пів року.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти