Кожен третій водій готовий заснути за кермом, – дослідження

Третина водіїв можуть заснути за кермом ввечері і вночі.

До такого висновку прийшли зарубіжні вчені, провівши дослідження, яке є частиною нової профілактичної кампанії проти сонної їзди.

В рамках експерименту були проведені аналізи слини водіїв, які перебували в дорозі між 10:00 і 14:00 в грудні 2019 року. Ця слина була перевірена на наявність мелатоніну – гормону, який вивільняється, як тільки зменшується вплив світла, що зазвичай є сигналом для сну.

За результатами досліджень з’ясувалося, що кожен третій випробуваний водій дійсно знаходився за кермом у час так званої біологічної ночі. Для автомобілістів, які все ще були в дорозі після півночі, половина результатів дослідження мелатоніну показала, що вони були в стані своєї біологічної ночі.

За даними Інституту наукових досліджень в області безпеки дорожнього руху (SWOV), сонливість є проблемою для всіх водіїв, оскільки вона може призвести до «зниження здатності діяти».

Проте, тільки 9% учасників заявили, що вони відчували себе менш пильними (хоча, за версією вчених, вони необ’єктивно оцінювали ситуацію і помилялися), а семеро з 350-ти «піддослідних» водіїв сказали, що вони майже заснули під час поїздки.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти