Суд став на бік водія, якого оштрафували за керування без прав

Проти особи, яку притягнули до адміністративної відповідальності за водіння авто без прав, не можна ще й порушувати кримінальне провадження за ухилення від виконання покарання у вигляді позбавлення цих самих прав.

Про це пише Газета Закон і Бізнес.

На необхідність застосування в цьому випадку §4 Протоколу №7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод звернула увагу об’єднана палата Касаційного кримінального суду в постанові від 2.12.2019 (справа №612/712/16-к).

Раніше особа була засуджена за ч.1 ст.135, ч.2 ст.286 Кримінального кодексу, а також позбавлена права керувати транспортними засобами. Попри це, чоловіка затримали за водіння автомобілем, притягнули до відповідальності за ч.3 ст.126 Кодексу про адміністративні правопорушення, наклавши стягнення у вигляді штрафу.

Далі до прокуратури було скеровано подання про притягнення цієї особи ще й до кримінальної відповідальності. Місцевий суд засудив громадянина за ч.1 ст.389 КК. Однак апеляційна інстанція скасувала вирок і закрила провадження на підставі п.2 ч.1 ст.284 Кримінального процесуального кодексу через відсутність у діянні складу правопорушення згідно з ч.1 ст.389 КК, визнавши інкриміновані дії малозначними.

Натомість із цим не погодились у ККС. Зокрема, зауважено, що апеляційний суд не перевірив, чи не суперечить висунуте особі обвинувачення гарантіям, закріпленим у §4 Протоколу №7, у зв’язку із засудженням особи за ч.1 ст.389 КК після притягнення її до адмінвідповідальності.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти