Порушення карантину: що робити, якщо ваш автомобіль зупинила поліція

В Україні тиждень тому істотно посилили правила карантину. Людям заборонили ходити в громадських місцях без масок, відвідувати парки і збиратися в групи більше ніж по двоє осіб. За будь-яке порушення встановлених правил загрожує штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Сайт “Сьогодні” розповідає, що робити, якщо вас зупинила поліція, і чи можна оскаржити штрафи в суді.

Що робити, якщо зупинила поліція

З огляду на ситуацію навколо, поліція цілком може зупинити того чи іншого перехожого, тому тут важливо не панікувати і чітко знати, що робити в таких випадках. Сергій Тарасюк, керуючий партнер АО “Тарасюк і партнери”, по пунктах розповідає, що потрібно робити, якщо вас зупинила поліція:

  • уточнити дані співробітника поліції, а саме переписати ПІБ і номер службового посвідчення, посаду і номер значка;
  • поцікавитися причиною зупинки і перевірки документів;
  • якщо візуально ви не порушуєте заборон, введених постановою Кабміну № 255 від 02.04.2020 р. – не перебуваєте на території дитячої або спортивної площадки, парку або зони відпочинку – то причин і немає.

“Якщо ви почули про вчинення вами адміністративного правопорушення за ст. 44-3 КУпАП., бажано запросити знайомого адвоката (штраф же немаленький)”, – додає Тарасюк.

Якщо знайомого адвоката поблизу не виявилося, то алгоритм дій наступний:

  • уточнити у поліцейського, чи включена “боді-камера” (вона повинна бути включена);
  • фіксуйте все спілкування з поліцейським на свій телефон;

перед складанням протоколу про адміністративне порушення у вас є право дати свої пояснення: як усно на боді-камеру, так і письмово (зазвичай, у співробітника поліції повинен бути бланк при собі). У протоколі вкажіть обов’язково, де знаходяться пояснення, а також коротко незгоду з протоколом.

“Пам’ятайте, що відеофіксація порушення вами заборон теж буде доказом з боку поліції (наприклад, ви йшли в громадському місці без маски). Жодних пояснень, які фіксують визнання вами порушення карантину з посиланням на конституційні права, не треба. Фіксуйте місце, де вас зупинили (воно цілком може бути і не громадським), або, наприклад, причину знаходження в парку (ви цілком могли йти на роботу зі службовою метою)”, – радить Тарасюк.

Після того, як протокол складено, вам зобов’язані вручити його копію. Переконайтеся, що вона хорошої якості і на ній все можна прочитати. Матеріали адміністративної справи передадуть до районного суду за місцем фіксації адміністративного порушення. Для того, щоб знати, коли розглядатиметься справа, стежте цим на сайті Судової влади (пошук за своїм прізвищем і конкретним районним судом).

“Після призначення адміністративної справи до розгляду рекомендую попередньо ознайомитися з матеріалами справи. Якщо там не буде виявлено відеозапис або ваші пояснення, то варто подати клопотання на ім’я судді про витребування даних матеріалів з обґрунтуванням їх важливості. Також можете докласти свої докази через клопотання. Співробітників поліції, які склали протокол, також можна допитати в суді, але таке клопотання має бути мотивованим і в письмовому вигляді. Під час першого слухання суд розгляне клопотання і ухвалить рішення про відмову або задоволення. І тільки після отримання всіх доказів можна переходити до розгляду”, – зазначив Тарасюк.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти