Штрафи системи автофіксації порушень ПДР скасує суд – юрист

Штрафи, які українським водіям будуть виписувати за системою автофіксації порушень ПДР, можна буде успішно оскаржити в суді. Такої думки дотримується автоюрист Богдан Глядик.

За словами Богдана Глядика, притягнення до відповідальності водія, чиє порушення ПДР зареєстровано камерами, суперечить Конституції. Правда, це вірно лише в тому випадку, якщо повідомлення про штраф отримає власник автомобіля, а порушить правила зовсім інша людина.

В Україні до 2010 року працювала така ж система автофіксації порушень ПДР. Суди були завалені позовними заявами автомобілістів, які вважали, що їх неправильно оштрафували. Одна з таких справ дійшла до Конституційного Суду, і він постановив, що не можна штрафувати власника автомобіля, якщо він не сидів за кермом під час порушення ПДР. Це суперечить Конституції.

По всій видимості, система автофіксації порушень ПДР запрацює в нашій країні з 1 червня. Автомобілісти, які їздять на чужих машинах, повинні отримати статус “належного користувача”. В іншому випадку штраф за порушення правил дорожнього руху буде приходити справжнім власникам, а це їм напевно не сподобається.

Джерело today.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти