Офіційно: водійські права на 2 роки і до двох порушень. Кабмін змінив законодавство

Термін дії «перших прав» обмежений 2 роками, а максимальна швидкість для «новачків» встановлюється в 70 км/год, передає AUTO.RIA.com.

Водійське посвідчення, отримане вперше (після закінчення автошколи та здачі іспитів в СЦ МВС, або після повторного отримання «прав» в разі їх позбавлення згідно із законом) тепер дійсне 2 роки. Протягом цього терміну водієві слід проявити максимальну акуратність, оскільки для отримання наступного посвідчення, з терміном дії до 30 років, за ним не повинно бути зафіксовано більше двох порушень ПДР. Якщо порушень 3 і більше – доведеться «здавати на права» знову. Такі нововведення здійснені Кабінетом Міністрів постановою №885-2017, яка вносить зміни в «Положення про порядок видачі водійських посвідчень».

У тому ж документі вказана максимальна дозволена швидкість для водіїв з «тимчасовими правами»: 70 км/год. Насправді спостерігається деяке дублювання вимог, описаних в ПДР (п. 12.6 «б») – «водієві, що має стаж керування ТЗ до 2-х років за межами населених пунктів дозволяється їздити зі швидкістю не більше 70 км/год». Тобто: згідно ПДР потрібно мати стаж (підтверджується наявністю власного автомобіля, трудового договору з посадою «водій» тощо), а відповідно до Положення 340-1993 потрібно лише «перечекати».

Якщо скласти дію цих двох документів, виходить наступне: водій-новачок може просто не сідати за кермо протягом двох років, тим самим не порушивши нічого, і отримати нове водійське посвідчення, дійсне 30 років. Але при цьому потрібен стаж, наявність якого дозволить «зняти» обмеження в 70 км/год, присутнє в ПДР. Хоча на практиці про стаж запитують хіба в судах при розгляді справ про ДТП, а на дорогах патрульні навряд чи будуть вимагати документи, що підтверджують факт керування ТЗ протягом найближчих двох років. Втім, навіть наявність техпаспорта (оформленого більше 2-х років тому) з прізвищем власника «прав» не є доказом, що він на автомобілі їздив — саме за кермом, з частотою і тривалістю, достатніми для отримання необхідного (але нічим не визначеного) досвіду.

Розглядаючи законодавчі «накладки», ми дещо відволіклись від головної теми – отож, давайте повернемося до «тимчасових прав». Якщо водій не зробив більше двох адміністративних порушень протягом двох років від дати одержання «посвідчення, виданого вперше», він може звертатися в Сервісний центр МВС для отримання нових «прав», якими можна буде користуватися 30 років. При цьому повторна здача іспитів не вимагається. У разі фіксування 3-х і більше порушень – доведеться знову повертатися на початок всього «квесту»: здавати іспити, отримувати «тимчасове» посвідчення і дотримуватися обмеження в 70 км/год до закінчення дворічного терміну.

Особливі умови передбачені для водіїв з «дворічними правами», які не просто двічі потрапили під «адмінку» у сфері безпеки дорожнього руху, а вчинили серйозне порушення (навіть одне), за яке передбачене позбавлення водійських прав. У такій ситуації посвідчення вилучається і передається для знищення у СЦ МВС за місцем прописки водія. Щоб знову отримати «права», доведеться повернутися у початок всієї історії.

Для водіїв, які вже мають «права», у разі їх втрати, крадіжки, зносу і т.п. порядок обміну посвідчення не змінюється. Для власників “прав”, виданих вперше, їх обмін буде проводиться на загальних умовах, але із зазначенням терміну дії втраченого (зіпсованого…) посвідчення.

 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти