Водіям призначають штрафи за використання “литовських номерів”

Українці продовжують сплачувати штрафи за використання автомобілів з іноземною реєстрацією. Про це повідомляє Автотема з посиланням на Opendatabot.

Перші справи щодо машин з іноземними номерами дійшли до вищих судових інстанцій. “Власників” автомобілів оштрафовано на сотні тисяч гривень.

Станом на 22 листопада найбільший штраф за литовські номери — 3,651 млн гривень. Рішення виніс Приморський районний суд м. Одеси.

У той же час Вищий адміністративний суд виніс перше рішення щодо власника такого авто.

Згідно з ним, громадянин зобов’язаний заплатити суму в 400 тисяч гривень, що рівнозначно 300% податкових зборів, які він повинен був заплатити на кордоні. Його машина була конфіскована.

В рішенні Київського апеляційного адміністративного суду штраф за таке порушення становив 1,682 млн гривень (300% необхідних до сплати в законному порядку митних платежів).

17 березня 2015 року громадянин Азербайджану ввіз на територію України автомобіль Ford Tourneo в режимі тимчасового ввезення до одного року. Через рік було встановлено, що цим автомобілем керував громадянин України. При ньому була довіреність на право використання транспортного засобу на території України.

Вищий адміністративний суд постановив, що громадянин України визнаний винним і зобов’язаний сплатити 420 тисяч гривень — 300% від несплаченої суми митних платежів.

Ця історія характерна тим, що суди з цього питання пройшли всі судові інстанції, а значить, остаточне рішення можна вважати прецедентом, на яке будуть орієнтуватися й інші судді.

“Якщо водія автомобіля на іноземних номерах затримує поліція, йому необхідно пояснити, що він лише керує даним транспортним на таких-то умовах і показати документи, які це підтверджують. Якщо водій буде доводити, що це його автомобіль, поліцейський може викликати представника митної служби, який буде змушений скласти протокол про порушення митного кодексу”, — розповідає адвокат Максим Лазарев.

За даними державної фіскальної служби на кінець 2016 року в Україну ввезено на умовах тимчасового ввезення близько 600 тисяч автомобілів.

Для розуміння, це число автомобілів відповідає кількості всіх машин в Києві.

Нагадаємо, в Україні з’явилися групи викрадачів, які крадуть нерозмитнені авто.

Як повідомлялося, народні депутати підготували законопроект про розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти