Перше посвідчення водієві видаватимуть на коротший термін

В Україні змінили правила оформлення документів на керування транспортними засобами. Відповідно до постанови Кабміну №885, новачкам за кермом тепер видаватимуть посвідчення водія лише на два роки. Постійне ж вони зможуть отримати лише за умови дисциплінованого водіння. Або ж у разі повторного складання іспитів, пише Експрес.

– Обміняти документ на постійний (а його термін, як і нині, становитиме 30 років) новачок за кермом зможе лише в разі, якщо впродовж цих двох років не скоїв трьох і більше правопорушень, – пояснює радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. – Якщо такі порушення були, отримати постійне посвідчення водій зможе після повторного складання практичного й теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

– Які ще зміни передбачені?

– Не зможуть повернути собі документ на водіння також ті, хто отримав його вперше й був позбавлений права за скоєні грубі порушення ПДР. Поновити таке право автопорушники зможуть лише після підготовки з нуля в автошколі та після складання теоретичного й практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Посвідчення їм знову видаватимуть на два роки.

– А ще Кабмін обмежив максимальну швидкість у населених пунктах з 60 до 50 кілометрів за годину. Але ці зміни набудуть чинності лише з 1 січня 2018 року. Потрібен час, щоб дорожні служби змінили обмежувальні знаки на дорогах, – додає Володимир Караваєв, правозахисник, експерт із безпеки дорожнього руху.

– Але ж сьогодні поліція не застосовує засобів вимірювання швидкості. Як ловитимуть порушників швидкісного режиму?

– Справді, поліція не має приладів для вимірювання швидкості авто. Однак кожен водій має пам’ятати, якщо стане винуватцем ДТП, то справу розглядатимуть у суді. Там обов’язково будуть озвучені результати спеціальної експертизи – вона може засвідчити, якою була швидкість руху автомобіля.

– Який штраф передбачений за перевищення швидкості?

– Перевищення водіями встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 50 кілометрів за годину карається штрафом у розмірі 510 гривень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти