Що вступило силу, а що ні: нові закони для автомобілістів «по поличках»

Майже через тиждень після початку 2018 року автомобілісти так до кінця і не розібралися, які з нових дорожніх законів вступили в силу і в якому обсязі, а які чекають додаткових постанов Кабміну. Опубліковане днями роз’яснення від МВС внесло ще більшу плутанину – у відомстві просто повторили листопадову інфографіку, змішавши в купу вже діючі і тільки плановані норми. Тому Autonews.ua ще раз уважно вивчили нововведення і розклали все по поличках.

ВЖЕ ПРАЦЮЄ

Обмеження в 50 км / год

Ця новинка виявилася зрозумілою і по ній найменше питань. З 1 січня 2018 року в населених пунктах максимально допустима швидкість руху транспортних засобів – 50 км / год.

Багатьох збиває з пантелику нюанс – а яке перевищення швидкості допустимо, – +10 або +20 км / год? Відповідь – допускається швидкість понад норму в 20 км / год.

Нові штрафи за парковку на місцях для інвалідів

Штрафи від 1020 до 1700 грн працюють вже з жовтня 2017 року. І поліція вже штрафує тих, хто без належних підстав зупиняється або стоїть на місцях для людей з інвалідністю, або використовує на автомобілі знак «Водій з інвалідністю».

Новий порядок видачі посвідчень водія

Тепер водійське посвідчення, що отримується в перший раз, має термін дії 2 роки. Якщо протягом цього періоду водій не «грішить» (має не більше двох порушень ПДР), йому видаються постійні права (нові) на 30 років. Інакше доведеться перескладати іспити.

ЩЕ НЕ ПРАЦЮЄ

Фото і відеофіксація порушень ПДР

Законопроект №5364, що дозволяє фіксувати порушення ПДР за допомогою спеціальних камер, ще не прийнятий, але президент може підписати його з дня на день. Строго кажучи, без нього не може в повну силу працювати і яке набрало з 1 січня обмеження швидкості до 50 км / год, так як немає механізму контролю швидкості.

При цьому в середині грудня 2017 року Головне юридичне управління ВР зробило поміченим, що законопроект суперечить п’яти (!) Статтями Конституції України. Теоретично президент повинен накласти на законопроект вето, але як все вийде поки не ясно.

Що стосується камер для фото та відео фіксації, то в Україні їх поки немає. Гроші на них повинен виділити іноземний інвестор. Але оскільки є ймовірність, що штрафи, засновані на суперечить Конституції законі будуть масово оскаржувати в судах, ніхто на такі ризикові вкладення не піде.

Збільшення розміру штрафів

МВС пропонує збільшити розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху (зокрема, за перевищення максимально допустимої швидкості більше, ніж на 50 км / год – до 3400 грн). Кабмін це підтримав, але ще потрібен підпис президента. «Станом на вчора президент ще не підписав і цей закон ще не був опублікований. Поки він не опублікований, отже, він не може вважатися законом. А коли його опублікують, він вступить в силу через 180 днів. Тобто, в будь-якому випадку, навіть якщо закон опублікують, збільшені штрафи почнуть діяти тільки через півроку », – пояснює Автоюрист Володимир Караваєв.

Посилення покарань для п’яних за кермом

Кабмін погодився з необхідністю більш жорстко карати тих, хто сідає за кермо п’яним (зокрема, якщо водій в цьому стані заподіяв тяжкі тілесні ушкодження або загибель людини, то йому загрожує від 7 до 12 років в’язниці), але у Верховній Раді за це поки не голосували. «Це законопроект №7286, але його Верховна Рада не розглядала навіть в першому читанні», – говорить Караваєв.

Нові штрафи за неправильну парковку

Законопроект №5364, який дає поліцейським право виписувати на місці штраф за неправильну парковку, а також запроваджує інститут інспекторів парковки, 2 січня 2018 року був направлений на підпис президенту. Якщо його підпишуть, він вступить в силу через 180 днів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти