Влада забороняє дизельним і бензиновим автомобілям заїжджати у міста

Вперше в історії Норвегії обсяг продажів електромобілів і гібридів зрівнявся з продажами автомобілів з традиційними двигунами, передає mind.ua з посиланням на Teknoblog. В грудні 2017 року з усіх проданих в країні нових авто 27,5% становили електромобілі і ще 22,5% – гібриди з можливістю підзарядки від електромережі.

При цьому гібридні машини й електрокари зайняли перші сім позиції в списку найпопулярніших авто. Лідерами продажів стали Volkswagen e-Golf, BMW i3 і гібридна Toyota RAV4. Загалом в Норвегії 200 тисяч машин з електродвигунами, з яких 140 тисяч – чисті електрокари і ще 60 тисяч – гібриди.

Продажі електрокарів у Норвегії зросли завдяки введенню фінансових стимулів та різних пільг з боку держави. При цьому бензиновим і дизельним машинам інколи забороняють в’їзд у межі міста, особливо в центр.

Слід сказати, що ще в 2006 році уряд Норвегії активно просував дизельні авто в якості більш екологічних, ніж бензинові, і стимулював населення їх купувати.

Тому багато водіїв, які придбали дизельні машини під впливом закликів уряду, тепер обурені подібною зміною пріоритетів.

Мазіяр Кешвар, член парламенту, заявив в ефірі одного з телеканалів: «Норвезьких автомобілістів обдурили. Мало того, що уряд рекомендував людям купувати дизельні авто, вони навіть змінили податкову політику, щоб зробити їх дешевшими. В результаті безліч норвежців купили такі машини, а тепер не мають права на них їздити».

Нагадаємо, з 1 січня почав діяти пільговий режим на ввезення в Україну електромобілів. Протягом найближчого року не потрібно сплачувати акцизу та ПДВ.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти