Як вибрати найкращий акумулятор для авто

Автоексперт і блогер Джейсон Фенске порівняв два типи акумуляторів і розповів, який з них краще.

У відео на своєму YouTube-каналі Engineering Explained Фенске розповів про різницю між акумулятором з рідким електролітом і AGM (акумулятор з нерідким, а абсорбованим електролітом).

За словами експерта, акумулятори першого типу є коробкою з електролітом у вигляді 35-процентного розчину сірчаної кислоти і з розділеними парами позитивних і негативних електродів – пластин з свинцевого сплаву. Кожна пара пластин виробляє напругу трохи більше двох вольт, всі шість пар дають близько 13,2 вольт.

Через особливості пристрою такого акумулятора пластини можуть відокремитися від корпусу під впливом вібрації. При дуже сильній трясці може відірватися і роздільник, який не дає протилежним електродів стикатися.

Також, як зазначає Фенске, акумулятори з рідким електролітом негерметичні, тому їх доводиться дозаправляти водою, а також з цієї ж причини потрібно не допускати їх нахиляння.

Акумулятори AGM працюють приблизно так само, як і з рідким електролітом, з точки зору хімії, але відрізняються конструкцією і матеріалами. AGM складається з двох цілісних, але сітчастих свинцевих пластин, щільно скручених разом з склопластиком в товстий рулон. В одній коробці акумулятора поміщається шість таких рулонів.

В такому акумуляторі використовується свинець з чистотою 99,99%, який підвищує пусковий струм, знижує внутрішній опір і покращує потік електронів. Склопластик працює в акумуляторі як губка, вбирає електроліт, і виключає протікання рідини або витік газів в атмосферу.

Також у AGM є спеціальний клапан для випуску повітря, на той випадок, якщо автовласник перетримає акумулятор на підзарядці або якщо всередині нього збільшиться тиск від температури. Крім того, незважаючи на спеціальний отвір, AGM можна ставити і на бік, оскільки електроліт все одно не розіллється.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти