Як підготувати авто до продажу

Як підготувати автомобіль до продажу в Україні, якщо ви не професійний посередник, а лише користувач, який вирішив оновити сімейний транспорт? Потрібно підкреслити в своїй машині все найкраще, щоб залишити про неї позитивне враження — нехай навіть у неї чимало недоліків – пише Авто24.

Втім, деякі з дрібних дефектів є сенс усунути. Уміння продавця полягає в тому, щоб не витратити на передпродажну підготовку грошей більше, ніж вона дозволить заробити.

Якщо перед продажем авто ви витратили помітні гроші на ремонт певної системи, не соромтеся розповісти про це покупцеві.

Готуємо авто до продажу зовні

Багато вирішують дрібниці, які і старять автомобіль, формуючи образ старої, зношеної техніки.

— Підфарбуйте подряпини і відколи на фарбі — своїми силами, за допомогою зубочистки чи тонкого пензлика. Нехай вийде неідеально, але з відстані вигляд помітно покращиться, плюс таким чином ви продемонструєте покупцеві турботу про машину.

— Вирівняти всі деталі зовнішнього оздоблення — молдинги, накладки, шильдики. Ніщо так не старить машину, як перекошені частини облицювання.

— Замініть пошкоджене скло світлотехніки — тріснуті, розбиті, вицвілі. Підійдуть навіть ненові плафони, головне, щоб вони не виглядали старими.

— Натріть кузов поліроллю, щоб повернути фарбі колишній блиск.

Будь-які пошкодження на кузові погіршують сприйняття машини, тому радимо “точечно” підфарбувати сколи фарби та наполірувати кузов. Як підготувати до продажу салон авто

Є два напрямки, які допоможуть омолодити інтер’єр: оздоблювальні матеріали та дрібні деталі, навіть незначні, другорядні.

— Відновіть всі втрачені деталі — ручки, кнопки, вимикачі, прикурювач, пластикові пістони. Це обійдеться недорого, але прибравши зяючі дірки, ви “скинете” машині відразу років п’ять-сім.

— Увага до дрібниць важлива не тільки в обробці, але і в механізмах, і сервоприводах інтер’єру. Покупцеві, який прийде вибирати машину, буде дуже неприємно дізнатися, що в ній не працює стільки речей: стельовий плафон, підсвічування одного з приладів, динамік аудіосистеми, антена, електропривід скла… Займіться цим питанням, часто його рішення обходиться зовсім недорого.

Обов’язково зробіть генеральне прибирання у салоні та багажнику.

— Зробіть в салоні і багажнику генеральне прибирання. Вимийте весь пластик, стряхніть тканину сидінь, дверних карт і стелі. У багатьох випадках це поверне інтер’єру первинний вигляд, при гіршому розкладі – складе відразливе враження від запущеного салону.

— Хімчистка — це ефективно, проте недешево. Але локальні забруднення сидінь можна усунути спеціальними аерозольними засобами.

— Будьте обережні з поліролями для пластику: деякі з них надають деталям нереально блискучий, «жирний» вид. На “рідні” деталі більше схожі ті, які не лисніють, а мають матову поверхню з рівним відблиском.

— Запах! Цей фактор негативно впливає на сприйняття автомобіля стороннім спостерігачем, причому найчастіше — підсвідомо. Провітрюйте машину, використайте автохімію, робіть що хочете, але машину з салоном, що погано пахне за адекватні гроші не продати.

Перевіряємо справність силового агрегату

Не перестарайтеся з двигуном: якщо на старій машині він ідеально чистий — це дуже підозріло. Тому не поспішайте мити мотор, краще усувайте інші, більш важливі дефекти.

— Треба усунути течі шлангів і трубок.

— Гумові та пластикові деталі потрібно ретельно очистити, можливо, зі спеціальними препаратами — це дійсно прикрашає підкапотний простір.

— Відновіть рівні рідин в усіх бачках. Рівень нижче мінімальної позначки дуже негативно сприймається покупцем.

— Важіль коробки передач не повинен “бовтатися”, це відразу викликає асоціації з “убитим” автомобілем.

— Якщо трансмісія подає деякі негативні симптоми, не намагайтеся маскувати їх, а навпаки — постарайтеся усунути. Звісно, “капіталити” коробку передач — це явний перебір, але замінити рвані “гофри” ШРУСів і хрестовини карданів, що давно клацають, варто: це відносно недорого, алезнімає багато питань при бесіді з покупцем.

Серйозні ремонти ходової частини перед продажем недорогого авто навряд чи мають сенс. Проте дрібні та небезпечні недоліки треба усунути.

Робимо ходову частину

Старих машин з абсолютно справною підвіскою в наш час не буває, плюс до того ж ремонт ходової часто досить дорогий. Тому перед продажем усувайте в першу чергу ті несправності, які загрожують безпеці або надто вже дошкуляють дискомфортом.

— Розберіться, що скрипить і стукає під днищем: можливо, досить буде поміняти лише пару копійчаних гумок і змастити великим шприцом кульову опору.

— Шини. Нехай вони будуть не новими, але і не лисими. Більш того, саме шини викликають часом виляння машини на ходу або підкидання її на рівній дорозі. Щоб покупець не грішив на вашу підвіску, простежте за гумою. Можливо, є сенс придбати на ринку шини, що вже були в експлуатації.

— Багатьох покупців лякають будь-які незрозумілі симптоми в гальмах і рульовому управлінні. Факт, вирішувати проблеми цих систем на машині, що продається, часто нерентабельно, але постарайтеся, щоб гальма хоча б не скреготали, а кермо не “люфтило” надміру.

Важлива умова при продажу автомобіля: нікого не обманюйте. Це недобре з точки зору моралі, та й закон буде на боці обдуреного покупця.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти