Сутички і бійки водіїв: як вести себе під час конфліктів на дорозі

Історія зпобиттям народного депутата Мустафи Найєма в центрі Києва стала однією з найрезонансніших тем останніх днів. Приводом для інциденту, як відомо, стала перепалка на дорозі – за словами Найєма, один з кривдників за кермом Mercedes намагався підрізати його.

Ситуація звична для автомобілістів, і, на жаль, подібні сварки на українських дорогах не рідкість. Сайт Сегодня вирішив дізнатися, як краще поводитися в конфліктних ситуація на дорозі?

Перші, до кого ми звернулися з цим питанням – правоохоронці. За словами співробітника прес-служби патрульної поліції Яни Кутової, в будь-якому випадку треба викликати поліцейських, зателефонувавши за номером 102.

“Поліція приїжджає на місце і вже розбиратиметься в ситуації. Якщо конкретна ситуація переростає в бійку, потрібно, щоб свідки даної події залишалися на місці до приїзду поліції”, – зазначила вона.

За словами Кутової, врегулювати конфліктну ситуацію можна шляхом психологічних підходів: “Не реагувати (на зухвалу поведінку – ред.), Уникати конфліктних відповідей і т.д. Треба дивитися по ситуації, і обов’язково треба щоб були свідки даної події”.

Приблизно те ж радить громадський активіст Влад Антонов.

“По-перше, небажано провокувати конфлікти. Тому що варто враховувати: навіть якщо ви впевнені у своїх фізичних силах, другий учасник конфлікту запросто може витягнути пістолет, а то і гранату, ніж. Тому, ні в якому разі не рекомендую провокувати конфлікти, намагатися проявити якісь навички свого рукопашного бою, тому що опонент запросто може зреагувати неадекватно.

По-друге, варто відразу привернути увагу оточуючих, просити викликати поліцію. Це часто приводить до тями людей. Не потрібно намагатися все вирішити своїми силами. Якщо ви бачите, що вашому життю і здоров’ю ваших близьких загрожує небезпека, ви відразу привертаєте увагу оточуючих. У цьому немає нічого страшного, ганебного. Відразу просіть оточуючих викликати поліцію. Плюс, якщо сили дозволяють і є можливість, фіксуйте на фото, на відео, тих, хто нападає на вас. Зокрема,  у випадку з Мустафою Найємом він фіксував, його пасажир знімав те, що відбувалося. Це допомогло слідству встановити, хто безпосередньо нападав. І крім того, якщо такий конфлікт трапився, якщо є факт наявності фізичних ушкоджень, ви відразу повинні це обов’язково зафіксувати, написати в поясненні співробітникам поліції, що у вас, наприклад, біль в області носа, відчувається рух кістки носа, зламаний палець, і т . д. І відразу звернутися за судмедекспертизою до відповідного закладу, щоб вам дали офіційний висновок про тяжкість тілесних ушкоджень. Якщо ви звернетеся через добу, дві, три, то вам можуть сказати, що ці ушкодження ви могли отримати де завгодно”, – говорить Антонов.

За його словами, якщо ситуація серйозна і якщо мається на увазі порушення кримінальної справи, добре б зафіксувати, що ви були тверезим (якщо, звичайно, це дійсно так).

Варто зауважити, деякі психологи в разі конфлікту на дорозі рекомендують взагалі не виходити з машини. Однак Антонов зазначає, що найчастіше конфлікти виникають саме тоді, коли людина вже вийшла з авто.

“У випадку ДТП, наприклад, навряд чи люди закриваються в машині і сидять там. Зрозуміло, що якщо ви бачите, що є загроза вашому життю і здоров’ю, ви залишаєтеся в машині, одразу викликаєте поліцію, звертаєте увагу оточуючих, і, в крайньому випадку , якщо вам намагаються завдати якісь тілесні ушкодження, вам загрожують, можете навіть поїхати з місця ДТП. Тобто покидання місця ДТП виправдано в разі наявності реальної загрози “, – вважає він.

Відзначимо, згідно зі ст. 1224 Кодексу про адміністративні правопорушення залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця ДТП, до якої вони причетні, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

За словами Антонова, в такій ситуації повинні бути свідки, бажані фото і відео.

“Тобто грубо кажучи, краще поїхати з місця ДТП, ніж загинути від рук неадеквата. Зрозуміло, вас можуть звинуватити, що ви поїхали з місця аварії, і там вже все залежить від свідків. Якщо наслідків не було ніяких, то ніхто в підсумку звертати на це уваги не буде. А якщо це ДТП з тяжкими наслідками, наприклад, ви когось, збили, і вас намагалися на місці, грубо кажучи покарати, тоді вже, звичайно, потрібні відео, фото, що над вами дійсно намагалися вчинити розправу. Але найчастіше співробітники поліції все це припиняють, коли приїжджають на місце ДТП, вони перешкоджають незаконним діям свідків, учасників аварії. Тим більше з самого початку не відома ступінь провини учасників, наскільки і хто винен”, – говорить Антонов.

Він резюмує: “Навіть якщо вас обзивають, вживають нецензурну лексику, не потрібно відразу виймати ніж, кидатися в бійку, і т.д. Потрібно зберігати спокій і зрозуміти, що вас можуть просто провокувати на те, щоб почалася бійка. Цього варто уникати. Тому, що, знову ж таки підкреслюю, у опонента може бути і пістолет, і автомат, все, що завгодно”.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти