Як правильно їздити взимку на машині з АКПП

Зима в Україні досить сувора, тому практично не можливо пережити цей період без пробуксовок. До того ж, якщо автомобіль легковий, то навіть незначна перешкода може стати для нього серйозною проблемою. В такому випадку вибратися зі снігового полону буде не так вже й просто.

Не варто забувати і про те, що у багатьох іномарок маленьких кліренс. Через це вони часто «сідають на черево». І якщо на автомобілях, оснащених механічною коробкою передач, при цьому буде найсерйознішою проблемою знос зчеплення, то з «автоматом» все набагато складніше. Однак, є кілька способів, які дозволять не «вбити» АКПП при пробуксовці взимку.

Як відомо, крутний момент в автоматичних коробках передається за допомогою спеціальної рідини. Це і є причиною того, що довгий процес пробуксовки може привести до виникнення серйозних несправностей. Трансмісійна олива в цьому випадку може просто закипіти. Якщо у двигунів є система штучного охолодження, то переважна більшість коробок позбавлене цієї розкоші. Саме через це робоча рідина сильно нагрівається і підгорає.

До того ж, процес пробуксовки негативно впливає і на стан вузлів. Вони також схильні до дії підвищених температур. В результаті цього в оливу може потрапити металева стружка, яка при цьому збільшує коефіцієнт тертя між металевими елементами системи.

Тепер варто перейти до безпосередніх рекомендацій.

Якщо ви є власником повнопривідного авто, то під час пробуксовки увімкніть обидві осі, а також наявні блокування. Як показує практика, в умовах міста навіть бюджетний повнопривідний кросовер може без проблем вибратися із снігової з пастки. У цьому плані більше схильні до виникнення неприємностей автомобілі з переднім приводом.

Найголовніше – відмовитися від використання режиму «Drive» при пробуксовці. А ось якщо на коробці є знижена швидкість, то варто її ввімкнути.

Якщо включити механічний режим, то можна «розгойдати» машину.

Якщо вірити словам експертів, то достатньо всього 2-3 хвилин активної пробуксовки, щоб масло в коробці перемикання передач нагрілося до критичної позначки. Якщо вам не вистачило відведеного часу, то найкращим варіантом буде заглушити мотор і дати машині «віддихатися» хвилин десять. Після можна буде продовжити спроби. Якщо ж ви помітили, що авто досить сильно «закопане», то доведеться звернутися за допомогою до інших автомобілістів. Під час буксирування автомобіля з автоматом потрібно встановити нейтральну швидкість.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти