Чому взимку українцям краще відмовитися від електромобілів

Чому зима не найкраща пора для експлуатації електромобілів розбирався Автоцентр.

З приходом зими на власників електрокарів чекає кілька неприємних сюрпризів, про які вони і не думали, купуючи автомобіль в теплу пору року. І звичайною заміною шин, рідини для склоомивача і охолоджувальної рідини двигуна, як в автомобілях з бензиновими або дизельними моторами, тут не обійтися. Прагнучи відвоювати свою частку ринку, виробники електрокарів говорять потенційним власникам, що батарейні автомобілі дешевші у використанні, ніж їхні брати з традиційними двигунами внутрішнього згоряння. І в цьому є частка правди, оскільки в більшості розвинених країн кількість безкоштовних зарядних станцій для електрокарів постійно збільшується, а електрика дешевша за бензин і дизельне пальне практично скрізь. Крім того, і самі виробники встановлюють власні зарядні мережі, на яких можна заряджати свої електрокари безкоштовно, принаймні упродовж якогось часу. Але є і нюанси, про які вони  не говорять.

Наприклад, у більшості досліджень, проведених на замовлення автовиробників, стверджується, що за низьких температур запас ходу електрокарів зменшується на 20-25%, хоча насправді різниця між літнім і зимовим діапазоном залежно від кількох змінних може досягати 50%.

Одна з них – використання кондиціонера, підігріву сидінь і кермового колеса. Активація цих функцій буквально на очах з’їдає заряд акумулятора. Крім того, в холодну пору року доводиться прогрівати салон автомобіля і акумулятор, а це потребує додаткових витрат часу. Навіть, якщо ви зможете робити це дистанційно через додаток на смартфоні, готуватися до поїздки доведеться заздалегідь. Крім того, в холодну пору року діапазон скорочується вдвічі, а це означає, що комусь доведеться відмовитися від звичного маршруту і прокладати новий з урахуванням наявності зарядної інфраструктури та доступності терміналів.

Максимальну продуктивність батареї електрокарів забезпечують за температури від 15 до 27 градусів Цельсія. Відхилення в ту чи іншу сторону призводить до зменшення пробігу. Згідно з дослідженням Американської автомобільної асоціації (ААА), проведеним кілька місяців тому, у спекотну погоду витрачається близько 17% заявленого запасу ходу, тоді як у холодну діапазон скорочується майже вдвічі.

Незважаючи на те, що сучасні електрокари напхані всілякими датчиками і комп’ютерами, врахувати реакцію батарей на холод вони не можуть. Це призводить до того, що бортовий комп’ютер показує приблизні дані про запас ходу. Сучасні батареї і холод не сумісні. Деякі власники електрокарів вважають, що корисна ємність їхніх акумуляторів становить від 0 до 100%, але насправді це не так. Цей показник залежить від низки чинників, зокрема температури акумулятора, температури в салоні, дорожніх умов та стилю водіння, і може зменшуватись на 40-50%.

Це треба враховувати, якщо ви живете в країні, де зарядна інфраструктура тільки починає з’являтися.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти