Експерти розповіли, які таємниці приховує колір вихлопних газів автомобіля

За кольором вихлопних газів досвідчений майстер може зробити висновки про стан двигуна машини.

Якщо знати причини зміни кольору вихлопу, можна запобігти можливим проблемам з ДВЗ або, наприклад, знизити ціну при виборі автомобіля на вторинному ринку.

Так, причиною чорного вихлопу в машин з бензиновим мотором може служити несправність системи запалювання або упорскування. У першому випадку необхідно перевірити свічки: можливо, на них утворився сильний нагар, а в другому випадку – паливні форсунки і датчик витрати повітря.

Біла пара говорить про надлишок вологи в системі випуску. Якщо мотор погано прогрітий, то пари, пройшовши шлях від камери згоряння до вихлопної труби, встигають сконденсуватися в туман. Звідси і пара. Справа набагато гірша, якщо з труби «валять» білі клуби: це може говорити про пробиту прокладку головки блоку.

Блакитний колір диму свідчить про наявність частинок моторного мастила у вихлопних газах. В такому випадку необхідно перевірити маслоз’ємні ковпачки і поршневі кільця.

Якщо мова йде про дизельний агрегат, то такі двигуни мають схильність до чорного вихлопу куди більше, адже у відпрацьованих газах мотора на «важкому» паливі є сажа. Щоб останньої стало менше, виробники застосовують фільтр сажі, який при забиванні залишає за машиною довгий шлейф чорного диму.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти