Світовий авторинок чекає занепад: названа причина

Консалтингова компанія AlixPartners опублікувала доповідь, яка констатує початок світового автомобільного кризи.

Вперше скорочення продажів торкнулося відразу трьох найважливіших ринків – Китаю, США і Європи. У Китаї – провідному ринку світу – падіння продажів склало 6%. Тільки в першому кварталі цього року глобальні продажі автомобілів впали на 5,5%. В першу чергу це стосувалося таких концернів, як «Даймлер», «Фольксваген», «Дженерал моторс» і «Форд».

У Німеччині негативна тенденція проявилася ще сильніше: продажі в 2018 році впали на 10%, у другому кварталі цього року – на 13,4%. Німецький експерт Штефан Братцель вважає, що цю тенденцію буде важко переламати, криза продовжиться ще як мінімум кілька років. Його колега Фердинанд Дуденхефер також виходить з того, що найближчі 5-10 років стануть найважчими для галузі з часу винаходу автомобіля. Попереду – ціла серія злиттів, поглинань і ліквідацій.

Дуденхефер бачить основну причину кризи в розв’язаної президентом США Дональдом Трампом митної війни проти інших країн. Інші аналітики бачать головну причину в уповільненні китайського економічного зростання, оскільки на КНР припадає більше чверті світового автомобільного виробництва.

За оцінкою фахівців, глобальні інвестиції в нові технології на найближчі п’ять років повинні скласти 240 мільярдів євро, з яких 80% припаде на «електрифікацію» автотранспорту. Очікується, що до 2021 року з’явиться більше 30 нових моделей електрокарів, але немає жодних гарантій, що вони будуть успішно продаватися.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти