Як правильно вибрати зимову гуму: що потрібно знати водіям

Міняти шини на зимові рекомендується, коли температура вдень досягає +4 градусів. Напередодні сезонної зміни автомобільної гуми автомобільні експерти підготували інструкцію, яка допоможе підібрати зимові шини та розібратися в тонкощах маркування.

В першу чергу потрібно визначитися купувати зимові шини з шипами чи ні. До недавніх пір найбільшу популярність мали шиповані зимові шини, які більш доступні і мають краще зчеплення з зледенілою поверхнею. Однак з розвитком технологій і пропозиції на ринку вони здають свої позиції іншим типам шин. Шиповані шини заборонені в деяких європейських державах, так як вони псують дорожнє покриття – а значить, вони не кращий вибір для поїздок по Європі взимку. Крім того, шипи гримлять при їзді, збільшують гальмівний шлях на асфальті і швидко зношуються. Варто вибрати шиповану гуму, якщо ви часто виїжджаєте за місто.

Якщо ж ви зазвичай користуєтеся машиною в місті з помірно холодним кліматом, має сенс розглянути нешиповані зимові шини (офіційно такі називають фрикційними, а в народі – «липучкою»). Вони підрозділяються на нордичні, або скандинавські, і альпійські, або загальноєвропейські ( «єврозима»). Нордичні шини краще підходять для їзди по снігу завдяки глибокому малюнку протектора, який складається з прямокутників і ромбів. Шини-єврозима мають дрібний малюнок протектора з тонкими ламелями (прорізами), які більше підходять для руху по мокрій дорозі.

Читайте також: Названі найнадійніші кросовери, які рідко ламаються і не бояться поганих доріг

Так звані всесезонні шини призначені для місць, де взимку температура не опускається нижче -5 градусів.

Завжди потрібно звертати увагу на маркування на шинах – це ключ до їх правильного підбору. Крім того, вона здатна багато що розповісти про стан колишньої у вживанні гуми. Ось що можна почерпнути з маркування:

Зимові чи ні. На всіх зимових шинах є значок у вигляді сніжинки. Також на них може бути маркування M + S – mud & snow, «сніг і бруд».

Дата виготовлення. Згідно з міжнародними стандартами, на кожну шину слід нанести маркування з датою виготовлення. Вона складається з чотирьох цифр, які позначають тиждень і рік виробництва. Наприклад, маркування 5018 означає, що шини вироблені на п’ятидесятому тижні 2018 року.

Типорозмір. Позначається приблизно такою комбінацією цифр: 235/70 R14. Перше число – це ширина профілю, яка вимірюється по гладким боковинам на шині. Для експлуатації більш важливою є габаритна ширина, яка враховує товщину декоративних елементів і написів, вона може перевищувати ширину профілю приблизно на 6%. Друга величина (70) – це процентне співвідношення висоти профілю до його ширини. Також друга цифра позначає серію колеса. Якщо друге число відсутнє, то воно за замовчуванням дорівнює 80-82% (так звана повнопрофільна шина). Якщо число більше 200, то це – діаметр всієї шини в міліметрах.

Буква R позначає, що конструкція шини радіальна (Radial), D – діагональна. Існує ще гібридна конструкція, яка позначається буквою В, але найчастіше можна зустріти тільки R. Цифра після R – це діаметр диска, для якого шина призначена, в дюймах, він же посадковий розмір шини. Наприклад, R14 – значить, для 14-дюймових дисків.

Ширші шини в порівнянні з більш вузькими аналогічного розміру дають менше відведення колеса, більш швидко реагують на поворот керма, з ними можна застосовувати гальмівні диски більшого розміру. Їх недоліки – збільшена вартість; більше необхідний простір, а також зменшення граничних кутів повороту коліс, збільшення зусилля при повороті керма (при відсутності підсилювача).

Максимальне навантаження. Позначається комбінацією букв і цифр на зразок 91T. 91 – індекс навантаження, або індекс допустимого вантажопідйомності шини. Він показує, якої тяжкості автомобіль здатні витримати шини (в даному випадку 615 кг на одну шину, тобто комплект витримує близько 2,5 тонн), і його найкраще розраховувати за спеціальними таблицями. Від невиправданого збільшення індексу навантаження їзда стає менш комфортною, оскільки жорсткі шини при несильному навантаженні на них гірше амортизують, шумлять на високих швидкостях, додатково навантажують всі елементи підвіски автомобіля. T – індекс швидкості, при якій виробник гарантує нормальну експлуатацію шин (в даному випадку до 190 км / год), його також найкраще подивитися у відповідних таблицях.

Також в маркуванні шини може бути присутнім інша інформація: країна виробництва, бренд, то, що вона має посилену конструкцію (reinforced або XL) та багато іншого.

Читайте також: Топ-10 найкращих кросоверів для бездоріжжя

Також потрібно визначитися, купувати нові або старі шини. Термін безпечної експлуатації зимових шин складає від 5 до 10 років в залежності від марки та моделі. Приймаючи рішення, які шини купувати, зважте важливі для вас фактори і свої фінансові можливості. Ключовий момент – наскільки активно й агресивно ви їздите. Якщо машина використовується в погану погоду, для дальніх поїздок і на великій швидкості, зимові шини повинні володіти поліпшеними експлуатаційними характеристиками. В такому випадку має сенс придбати нову гуму. Якщо ви використовуєте автомобіль тільки для комфортних поїздок на невеликі відстані, можна купити і б / у комплект. Ще один аргумент на користь вживаних шин – зимову гуму необхідно правильно зберігати, щоб вона не замерзла, чи не рассохлась і не залежалась, а зберігання в спеціалізованих сервісах в несезон коштує грошей.

Ключова характеристика для б / у шин – знос протектора. Для зимових шин висота малюнка повинна бути як мінімум 4 мм. Більшість сучасних шин мають індикацію такого зносу. Наприклад, на деяких моделях всередині протекторного каналу є невелика перекладина – коли рівень поперечини збігається з рівнем стінки протекторного каналу, це сигналізує про те, що шину пора міняти. Ще один спосіб індикації – цифри на поверхні шини, які стираються в міру зносу, демонструючи рівень висоти малюнка. Крім того, деякі моделі зимової гуми мають колірну індикацію. Коли така шина зношується, на ній або з’являється кольорова пляма, або мітка на поверхні, навпаки, змінює колір.

Оцінити знос шипованих шин можна за кількістю шипів і за наявністю на них іржі. Звичайно, деформовані і пошкоджені шини, а також занадто затверділі або висохші від неправильного зберігання, використовувати не можна. Вони можуть підвести вас в самий невідповідний момент.

Також потрібно пам’ятати, що необхідно використовувати шини однієї і тієї ж марки і моделі для всіх коліс вашого авто. Покришки різних моделей дають різне зчеплення з дорогою. А значить, вони можуть погіршити керованість автомобіля, що позначається на безпеці руху. При цьому, якщо ви прокололи одну покришку, не обов’язково купувати цілий комплект. Можна знайти шину поштучно.

В інструкції до вашого автомобіля є інформація про рекомендовані розміри шин, і на неї необхідно орієнтуватися при покупці в першу чергу. Проте, на зиму в більшості випадків допустимо поставити колеса меншого радіуса з більш високим профілем і меншою плямою контакту з дорогою. Якщо машина їздить по засніжених і зледенілих трасах, на неї найчастіше можна встановлювати більш вузькі шини, які краще долають снігову кашу.

У висновку варто сказати, якщо ви збираєтеся багато їздити по снігу і льоду, а також по поганих заміських дорогах, має сенс придбати нові шиповані шини з максимальними експлуатаційними характеристиками: у них поліпшує зчеплення зі слизькою поверхнею і менше гальмівний шлях на льоду. Однак на асфальті шипи збільшують гальмівний шлях, швидко приходять в непридатність і гримлять, вони не приносять користі або навіть шкідливі в теплу погоду, а також вони заборонені в ряді європейських країн. Якщо ж ви збираєтеся їздити тільки в найближчий супермаркет і на роботу, розгляньте вживані шини типу «єврозима»: у них краще зчеплення з асфальтом і менше гальмівний шлях на ньому, вони менше зношуються і більш універсальні, однак становлять небезпеку на льоду. Але які б шини ви не вибрали, вони потребують «обкатки» на протязі декількох сотень кілометрів. Тільки після цього їх експлуатаційні характеристики прийдуть до оптимального стану на вашому автомобілі.

Читайте також: Надійні і довговічні: рейтинг автомобілів, які не продають навіть після 15 років володіння

Джерело tarantas.news
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти